Uutinen - 04.04.2018 klo 14.03
Työelämä

PAMin Ylitalo: Sosiaalinen polkumyynti kuriin tesseillä, valvonnalla ja alipalkkauksen kriminalisoinnilla

Jaana Ylitalo peräänkuulutti toimivampaa sääntelyä puhuessaan eduskunnassa keskiviikkona.

Jaana Ylitalo peräänkuulutti toimivampaa sääntelyä puhuessaan eduskunnassa keskiviikkona.

Työmarkkinoilla tapahtuvan erilaisen työntekijöiden hyväksikäytön eli sosiaalisen polkumyynnin vähentämiseen tarvitaan monenlaisia työkaluja. PAMin edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo nostaa esille työehtosopimukset, lait ja viranomaisten resurssit.

PAMin edunvalvontajohtajan Jaana Ylitalon mielestä niin sanotun sosiaalisen polkumyynnin karsimiseen tarvitaan tehokkaampia työehtosopimuksia sekä viranomaisvalvontaa ja yritysten omavalvontaa esimerkiksi alihankintaketjuissa. Koska tahallisistakin alipalkkaustapauksista voi nyt selvitä ilman erityistä rangaistusta, pitäisi tällaiset tapaukset kriminalisoida, Ylitalo tiivisti puhuessaan Sosiaalinen polkumyynti - mitä voimme tehdä -seminaarissa eduskunnassa keskiviikkona.

Myös muun muassa sesonkityö ja yhteisen kielen puuttuminen voivat altistaa työehtojen polkemiselle, ja vilunkia tekevät yritykset saavat epäreilua hyötyä. Esimerkiksi maahanmuuttajien työelämätietouden lisäämiselle olisi siis tarvetta.

"Työntekijöiden sitoutumisen aste voi olla vahvaa, mutta joissain tapauksissa sitä sitoutumista käytetään hyväksi", Ylitalo sanoi.

Hän kertoi esimerkkejä tapauksista, joissa PAM on joutunut hoitamaan esimerkiksi alipalkkaus- tai työsuojeluongelmia. Erityisessä vaarassa ovat ilman oleskelulupaa maassa olevat. Esimerkiksi ihmiskaupan uhrin on mahdotonta tehdä aitoa valintaa tilanteessa, jossa toisessa vaakakupissa ovat ala-arvoiset työolosuhteet tai vaatimaton palkka ja toisessa pelko koko toimeentulon menettämisestä tai maastapoistamisesta. Tällaisiin tilanteisiin tarvittaisiin Ylitalon mielestä inhimillisempiä vaihtoehtoja.

Jaana Ylitalo nosti esille myös tilaajayrityksen vastuun vahvistamisen alihankinnassa. Se vaatisi tilaajavastuulain uudistamista. Työsuojeluun ja ihmiskaupparikosten tutkintaan tarvittaisiin myös lisää panoksia. Ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnasta Ylitalo ei luopuisi, mutta järjestelmää pitäisi korjata oikeudenmukaisemmaksi ja vastaamaan paremmin nykypäivän tilannetta.

Ylitalo muistutti, että sosiaalinen polkumyynti on laaja käsite, johon kuuluu lievempiä ja vakavampia ilmiöitä nollatuntisopimuksista ihmiskauppaan. Palvelualoilla ongelmia esiintyy esimerkiksi siivous- ja ravintola-alalla. Työkeikkojen välittäminen digitaalisilla alustoilla, eli niin sanottu alustatalous, tuo kentälle uudenlaisia pulmia.

"Näen, että alustatalous ja uudet työn tekemisen muodot ovat suuria mahdollisuuksia, mutta jos ne aiheuttavat sosiaalista polkumyyntiä, suunta pitää kääntää. Ei voi olla niin, että itsensä työllistäjien määrä kasvaisi merkittävästi ilman sääntelyä", Ylitalo sanoi.

Ylitalon tapaan kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta (sd.) nosti esille Ylen tiistaisen uutisen, jonka mukaan ravintola-alalla työsuojelutarkastuksissa löytyi usein esimerkiksi alipalkkausta ja muita puutteita, ja ongelmia oli jopa suurissa yrityksissä. Hänkin totesi, että sosiaalinen polkumyynti on siis totta myös Suomessa.

 

 

 

 

Uusimmat

Suosituimmat