Uutinen - 28.01.2018 klo 11.40
Työehtosopimusneuvottelut

PAMin Selin: Työehtosopimusten valmistuminen jäänee viime metreille

Palvelualojen ammattiliitto PAMissa neuvotellaan parhaillaan yli 400 000 palkansaajaa koskevista työehdoista. Työnantajien vahva yhteistyö ja koordinaatio palkkaratkaisuissa aiheuttaa jähmeyttä neuvotteluihin, kertoo PAMin puheenjohtaja Ann Selin videolla.

PAMin puheenjohtaja Ann Selin kertoo videossa, mitä työehtosopimusneuvotteluissa on meneillään. Videon voi katsoa kokonaisuudessaan YouTubesta.

Käynnissä on neuvottelut 19 eri työehtosopimuksesta, joissa PAM ja työnantajien edustajat ovat etsimässä ratkaisuja työn tekemisen vähimmäisehdoista kuten palkoista, lisistä ja työajoista. Neuvotteluja on käyty tiiviisti viimeisen parin viikon ajan. Jos työehtosopimuksista ei päästä ratkaisuun ennen niiden voimassaolon päättymistä, alkaa sopimukseton tila.

"Työehtosopimusten määräaika tulee vastaan ensi viikon keskiviikkona", Selin kertoo videolla.

Haastattelussa Selin kuvailee neuvottelujen ilmapiiriä ja etenemistä. PAM tavoittelee työehtosopimusneuvotteluissa palkkaerojen kaventumista.

"Työnantajat pitävät kiinni sopimastaan palkankorotuslinjasta", Selin toteaa.

Suurimpia neuvottelujen kohteena olevia sopimusaloja ovat kaupan, matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluiden sekä kiinteistöpalvelualojen työehtosopimukset. Pitkä historia, ihmisten väliset suhteet sekä neuvotteluilmapiiri ovat jokaisessa neuvottelutilanteessa erilaisia. Käynnissä olevaa sopimuskierrosta leimaa Selinin mielestä työnantajien kova linja palkankorotuskatossa, joka heijastuu neuvotteluihin ja aiheuttaa jähmeyttä.

Meneillään olevissa työehtosopimusneuvotteluissa ratkeaa monen palvelualalla työskentelevän työntekijän työhön merkittävästi vaikuttavat asiat. Siksi Selin pitääkin tärkeänä sitä, että työpaikoilla puhutaan neuvotteluista ja työehtosopimuskierroksen etenemisestä.

"Tes-neuvottelut ovat joukkuepeliä ja ratkaisuja ei tehdä vain neuvottelupöydässä. Tähän tarvitaan koko porukka. Siksi on tärkeää, että jokainen pamilainen on valmiina toimimaan, jos sellainen tilanne eteen tulee", Selin kannustaa videolla.

Katso video kokonaisuudessaan PAMin Youtubekanavalta 

 

 

 

 

Uusimmat

Suosituimmat