Tiedote - 08.03.2019 klo 13.13
Politiikka

PAMin Selin: Sipilän hallituksen eroamisessa naistenpäivänä on melkoista symboliikkaa

Sipilän hallituksen toimeenpanemat työelämän heikennykset ovat osuneet kipeimmin naisvaltaisille aloille. Neljässä vuodessa ehdittiin murentamaan sopimusjärjestelmää, toimeenpanemaan kilpailukykysopimuksen ja aktiivimallin kaltaiset heikennykset sekä uhkailemaan pakkolaeilla ja jopa irtisanomisten helpottamisella. Tulevalle vaalikaudelle on saatava uusi suunta.

”On hienoa, että Sipilä kertoi kuunnelleensa sisäistä ääntään eropäätöstä tehdessään. Vielä tärkeämpää olisi kuitenkin ollut, että hallituskauden aikana hän olisi kuunnellut niitä ääniä, jotka tietävät ja tuntevat työelämän parhaiten. Tulevissa vaaleissa on palkansaajilla onneksi mahdollisuus äänestää uusi suunta,” sanoo Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin.

Hän muistuttaa, että Sipilän hallitus on määrätietoisesti koko kautensa ajan pyrkinyt heikentämään hyvän työelämän edellytyksiä ja sopimuskulttuuria.

”Heikennyksiä perusteltiin taloudellisin syin. Pakkolaeilla uhkaamalla painostettiin ammattiliitot mukaan kilpailukykysopimukseen, joka lisäsi työtunteja ja heikensi palkansaajien toimeentuloa etenkin naisilta. Siinä tilanteessa liittojen oli pakko valita pienempi paha. Tämäkään ei riittänyt hallitukselle, vaan Sipilä kuritti muun muassa työttömiä taloustilanteen parannuttuakin aktiivimallilla. Hallituksen eroaminen naistenpäivänä on kyllä symbolista koko kuluneelle hallituskaudelle,” toteaa Selin.

Hän korostaa, että monet työelämän riskeistä realisoituvat nimenomaan naisten kannettaviksi. ”Esimerkiksi uusista työsuhteista noin puolet solmitaan määräaikaisina – nuoret ja naiset työskentelevät silpputyösuhteissa usein ja vastentahtoisesti. Tutkimuksista tiedämme, että työntekijät haluavat kuitenkin tehdä kokoaikaista työtä pysyvässä ja turvallisessa työsuhteessa, sekä arvostavat hyvää sääntelyä kuten esimerkiksi työehtosopimuksia.”

PAM on läpi hallituskauden tuonut esiin, että hallituksen esitykset työelämän muuttamiseksi ovat syventäneet entisestään eriarvoistumista pikemmin kuin korjanneet olemassa olevia ongelmia. Hallituksella olisi ollut toisenlaisiakin keinoja parantaa työllisyyttä ja tuottavuutta. Se olisi voinut kannustaa yrityksiä panostamaan laatuun, palkkaamaan työntekijöitä pysyviin työsuhteisiin sekä tukemaan työllisyystavoitteita investoimalla koulutukseen ja kehitykseen.

 

 

 

 

Uusimmat

Suosituimmat