Tiedote - 21.11.2017 klo 12.50

PAMin Selin: Palvelualojen mainetta ei paranneta pikavoitoilla

Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin edellyttää työehtosopimusneuvotteluissa tuloksia, joilla vahvistetaan työntekijöiden arvostusta palvelualoilla ja parannetaan toimeentuloa. Hän huomauttaa, että sukupuolten ja toimialojen välisiä palkkaeroja ei saa kasvattaa entisestään.

PAMin puheenjohtaja Ann Selin kyseenalaistaa puheet yleisestä yhteisestä palkankorotuslinjasta. Hän toteaa, että jo solmitut sopimukset koskettavat vain murto-osaa palkansaajista. Siksi hänen mielestään on kohtuutonta, että esimerkiksi palvelualoilla oletetaan noudatettavan Teknologiateollisuudessa solmittua palkkaratkaisun linjaa.

– Työnantajat ja media tuntuvat tulkitsevan Teknologiateollisuuden 1,6 % korotusta palkkoihinsa yleisenä linjana. Kyse on heidän linjastaan ja heidän palkkoihinsa sovitusta korotuksesta. Suurelle osalle palkansaajista sopimuksia ei ole vielä neuvoteltu, Selin muistuttaa.

– Me emme halua naisvaltaisten ja miesvaltaisten alojen palkkaerojen kasvavan. Näin tapahtuu, jos korotuksissa toimialoillamme puhutaan samoista prosenteista kuin jo aiemmin sovituissa sopimuksissa, Selin toteaa.

Selin linjaa, että PAMin työehtosopimusneuvotteluissa on kyse siitä, arvostetaanko palvelualojen työntekijöitä. Hän myös muistuttaa, että nyt työehtosopimuksista neuvotellaan liittokohtaisesti, ei keskitetysti – aivan kuten Elinkeinoelämän keskusliitto EK on itse halunnut.

Selin korostaa, että palvelualojen maineen parantamiseksi ja työntekijöiden arvostuksen lisäämiseksi työehtosopimusneuvottelujen ratkaisuilla on suuri merkitys.

– Kilpailukykysopimus oli raskas sovittavaksi, mutta siitä huolimatta kannoimme vastuumme omalta osaltamme. Se jätti kuitenkin jälkensä ja tulevalla sopimuskierroksella olisi tärkeää löytää ratkaisuja, jotka osaltaan parantavat haavoja, Selin toteaa.

Selinin mukaan taistelujen kautta voidaan saavuttaa pikavoittoja, mutta alan maineen parantamiseksi tarve on pitkäjänteiselle kehittämiselle.

– Ei ole vanhanaikaista olettaa, että palkalla on tultava toimeen. Luotamme työnantajiin siinä, että hekin haluavat parantaa palvelualojen mainetta ja arvostusta. Eikä niin, että palvelualat rakentuvat huonoista työsuhteista ja alhaisista palkoista, joita veronmaksajat joutuvat kompensoimaan tulonsiirtojen kautta ja palkkaköyhyys lisääntyy entisestään, Selin toteaa.

Selinin mukaan on tärkeää, että työehtosopimusneuvotteluja käydään rakentavassa hengessä työnantajien kanssa. Hän toteaa kuitenkin, että hiihtokeskus- ja ohjelmapalvelualojen työehtosopimusneuvottelut ovat vaikeuksissa.

– Me tulemme tarmokkaasti ajamaan hyväksyttävissä olevaa ratkaisua alan työntekijöille. Työnantajapuoli on ilmoittanut, että haluamme liikaa ja tarjoaa meille euroissa liian vähän, Selin toteaa.

Ann Selin puhui PAMin valtuuston sääntömääräisessä syyskokouksessa tiistaina 21.11.2017 Hattulassa. PAMin valtuusto käyttää PAMissa ylintä päätösvaltaa.

 

 

 

 

Uusimmat

Suosituimmat