Uutinen - 17.03.2016 klo 18.00

PAMin päätökselle kiitosta – kaikki haluavat nopeasti neuvottelupöytään

Pääministeri Juha Sipilä vieraili PAMin hallituksen kokouksen alussa, lensi sen aikana Brysseliin ja kuuli siellä PAMin tekemän päätöksen. Kuva: Lassi Kaaria

Pääministeri Juha Sipilä vieraili PAMin hallituksen kokouksen alussa, lensi sen aikana Brysseliin ja kuuli siellä PAMin tekemän päätöksen. Kuva: Lassi Kaaria

Maan hallitus ja muut työntekijäjärjestöt pitivät tuoreeltaan hyvänä PAMin päätöstä lähteä mukaan kilpailukykysopimuksen soveltamisneuvotteluihin. Työnantajia vaadittiin nyt palaamaan neuvottelupöytään, ja niin onkin tapahtumassa

PAMin hallituksen torstainen päätös lähteä sittenkin neuvottelemaan kilpailukykysopimuksen alakohtaisesta soveltamisesta sai tuoreeltaan kiitosta monelta taholta. Luultavasti pian työnantajajärjestöjen kanssa aloitetaankin neuvottelut siitä, miten pakettia voitaisiin soveltaa PAMin aloilla – esimerkiksi kysymys osa-aikaisten tilanteesta ja toimeentulosta lienee vielä haasteellinen.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) piti PAMin hallituksen päätöstä "hienona" STT:n haastattelussa. Hän totesi, että PAMin asettamat reunaehdot sopimuksen lopulliselle syntymiselle soveltamisneuvotteluissa ovat PAMin ja työnantajajärjestöjen välinen asia. Sipilä sanoi ymmärtävänsä, että tilanne ei ole PAMille helppo. Myös työministeri Jari Lindström (ps.) kuvasi tämänpäiväistä "hyväksi uutiseksi", samoin valtiovarainministeri Alexander Stubb Twitter-tilillään. Ministerit kehottivat työnantajien keskusjärjestöä EK:ta nyt linjaamaan, että soveltamisneuvottelut aloitetaan.

Myös PAMin keskusjärjestö SAK toivoi tuoreeltaan PAMin päätöksen jälkeen EK:lta viestiä, että neuvottelut sopimuksen soveltamisesta alakohtaisesti päästään aloittamaan pikaisesti kaikilla aloilla. SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly myös kiitti PAMin hallitusta päätöksestä lähteä mukaan neuvotteluihin.

– Pienipalkkaisilla ja naisvaltaisilla aloilla on ollut tarpeen käydä keskustelua kilpailukykysopimuksen vaikutuksista muun muassa työllisyyteen, Lyly muistutti SAK:n tiedotteessa.

Aiemmin SAK linjasi, että maan hallituksen täytyy nyt luopua aiemmin suunnitelluista puolentoista miljardin euron leikkauksista sekä veronkorotuksista ja toteutettava veronkevennyksiä, ja yritysten puolestaan olisi tehtävä oma osuutensa investoimalla ja työllistämällä.

Muista työntekijöiden keskusjärjestöistä korkeasti koulutettujen Akava vaati sekin, että työnantajaliitot ryhtyvät nopeasti neuvottelemaan kilpailukykysopimuksen soveltamisesta.

– Ratkaisu on raskas. Se on kuitenkin kivuttomampi, kun palkansaajat saavat itse olla mukana vaikuttamassa ratkaisun sisältöön ja kantavat vastuuta yhdessä. Hallituksen lainsäädännöllä tekemät ratkaisut ovat näyttäneet heikentävän nimenomaan naisten työmarkkina-asemaa entisestään, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder muotoili.

EK: Neuvottelut voi aloittaa

Pari tuntia PAMin päätöksen jälkeen EK kertoikin omassa tiedotustilaisuudessaan, että se suosittaa alakohtaisille jäsenjärjestöilleen neuvottelujen aloittamista nyt kun PAM on mukana. EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies tosin sanoi, että hänen mielestään PAMin vaatimusta oman ilmoituksen riittämisestä lyhyissä sairauslomatapauksissa ei pitäisi neuvottelupöytiin viedä, koska se ei ole osa keskusjärjestöjen aiemmin sopimaa pakettia. Muut PAMin vaatimukset ovat hänestä PAMin ja pamilaisten alojen työnantajaliittojen välinen asia. Häkämiehen mukaan nyt on kuitenkin tärkeää neuvotella, ja yrittää päästä niin laajaan kattavuuteen, että maan hallitus voi sen myötä tehdä päätöksiä veronalennuksista.

– Ratkaisu ei ollut EK:lle helppo ja se herätti keskustelua hallituksessa. Suomi kuitenkin tarvitsee tämän sopimuksen, Häkämies sanoi. Hän uskoi soveltamisneuvottelujen alkavan pian.

EK edellytti aiemmin, että enemmän työntekijäjärjestöjä on saatava mukaan neuvottelemaan paketin käytännön soveltamisesta, tai neuvotteluja ei kannata aloittaa. Järjestö on myös arvioinut, että kilpailukykysopimus olisi tärkeä julkisen talouden vaikean tilanteen korjaamiseksi.

Viime viikolla EK:hon kuuluvan Kaupan liiton hallituksen puheenjohtaja, SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä vetosi PAMiin, että PAM hyväksyisi kilpailukykysopimuksen. Se edistäisi Heikkilän mielestä talouskasvua ja investointeja. Hän vaati myös maan hallitukselta veronkevennyksiä ostovoiman tueksi. Kaupan liitto tai muut pamilaisten alojen työnantajaliitot eivät vielä torstain alkuiltaan mennessä olleet julkisesti ottaneet kantaa uuteen neuvottelutilanteeseen.

Pellervon taloustutkimus taas PTT peräänkuulutti torstaina aamulla talousennusteensa julkistamisen yhteydessä tuloksia työmarkkinaneuvotteluista sekä uudistuksia hallitukselta. PTT:n mukaan "Suomessa on aikailtu talouden saamisessa euroaikaan, mistä maksetaan nyt hitaana kasvuna".

 

 

Teksti: Tuomas Lehto

 

Uusimmat

Suosituimmat