Tiedote - 01.05.2018 klo 12.55
Vapunpäivän juhlat

PAMin Koivuniemi: Sipilän hallitus on palkansaajavihamielinen

Puheessaan Koivuniemi kutsuu aktiivimallia nöyryytysmalliksi. Aktiivimallin hakupakko johtaa pätkätyöllistymiseen ja toimeentulon paikkaamiseen sosiaaliturvalla.

Puheessaan Koivuniemi kutsuu aktiivimallia nöyryytysmalliksi. Aktiivimallin hakupakko johtaa pätkätyöllistymiseen ja toimeentulon paikkaamiseen sosiaaliturvalla.

PAMin järjestöjohtaja Niina Koivuniemi puhuu vapunpäivänä Forssassa torilla järjestettävässä vappujuhlassa. Hän nostaa puheessaan esiin sen, että Sipilän hallituksen politiikka pyrkii hajottamaan palkansaajaliikettä ja on romuttanut kolmikantaisen neuvottelun perinteen. Lisäksi hallitus on rangaissut politiikallaan heikoimmassa asemassa olevia: nuoria, naisia ja työttömiä.

Koivuniemi muistuttaa, että Sipilän hallitus on alusta asti keksinyt työelämän heikennyksiä: ”Ensimmäinen heikennystavoite oli 100 tuntia ylimääräistä työtä kaikille. Sen jälkeen esiteltiin pakkolait, joita vastaan osoitimme mieltämme kymmenientuhansien työläisten kanssa. Ne olisivat rikkoneet perustuslakiamme ja kansainvälisen työjärjestö ILO:n sopimuksia.”

Tämän jälkeen palkansaajille tarjoiltiin kilpailukykysopimus, jonka yhteydessä Sipilä lupasi Suomen mallin mukaisen yhdessä neuvottelemisen kulttuurin palaavan takaisin. Ei tullut Suomen mallia ja neuvottelukulttuuri muuttui saneluksi ja kiristämiseksi.

”Juuri kun ”muste oli kuivunut” kiky-sopimuksesta, rikkoi Sipilän hallitus sopimuksen aloittamalla aktiivimallin suunnittelemisen – vaikka hallituksen piti jättää työttömiin kohdistuvat leikkaukset tekemättä”, tähdentää Koivuniemi.

Puheessaan Koivuniemi kutsuu aktiivimallia nöyryytysmalliksi. Jos tarjolla on yksi työpaikka, sitä hakevat kymmenet työnhakijat ja vain yksi palkataan. Työ ei aina mene työttömälle, vaan myös jo työssä olevalle. Kansaneläkelaitoksen ennakkotiedot kertovat, että yli 40 prosenttia työttömistä joutuu tinkimään toimeentulostaan. Samaan aikaan talouskasvun tuomaa vähäistä jakovaraa on jaettu Sipilän hallituksen omille eturyhmille veronalennuksina. Aktiivimallin hakupakko johtaa pätkätyöllistymiseen ja toimeentulon paikkaamiseen sosiaaliturvalla.

”Ei ollut siis kyse työttömien aktivoinnista, vaan työn silppuamisesta työnantajien pussiin”, Koivuniemi toteaa.

”Tulkaa Sipilän hallitus edes näin työväen juhlapäivänä hetkeksi pois sieltä markkinatalouden ja rahan huumasta. Kuunnelkaa työväenliikettä ja ottakaa ripaus käytäntöä rahan hallitseman ideologianne tilalle.”

Nykyinen hallitus teki viimeisen kautensa budjetin, eli kehysriihen muutama viikko sitten. Koivuniemen mukaan ei ollut työväenliikkeelle yllätys, että jotain kurjistusta ja työnantajien suosimista sieltä taas tulee. Näin kävikin ja hallitus esittää alle 20 hengen yrityksissä irtisanomissuojan heikentämistä henkilökohtaisin syin sekä alle 30-vuotiaiden vähintään kolme kuukautta työttömänä olleille työsopimusten tekemistä määräaikaisena ilman perustetta.

”Jos siis olet alle 30-vuotias ja teet työtä pienessä yrityksessä, sinua saa kohdella huonommin kuin muita ja sinun tulevaisuutesi saa olla epävarmempi kuin muiden. Vain hyvätuloisilla rikkailla lapsilla on tulevaisuuden Suomessa mahdollisuus hyvään elämään, ihan niin kuin 100 vuotta sitten. Sinne hallitus nyt haikailee takaisin”, Koivuniemi sanoo.

Tulevaisuudessa Koivuniemi toivoo työväen saavan oman siivunsa talouskasvusta. Samoin Koivuniemi toivoo, että Suomeen valitaan seuraavaksi hallitus, joka oikeasti ajattelee hyvinvoinnin kuuluvan myös heikommille ja työläisiille.

Niina Koivuniemen vappupuhe on luettavissa kokonaisuudessaan täällä.

 

 

 

 

Uusimmat

Suosituimmat