Tiedote - 19.08.2015 klo 15.38

PAMin hallitus: Yhteiskuntasopimuksesta voi neuvotella vain jos on luottamusta

Palvelualojen ammattiliitto PAMin hallitus linjasi kantaansa yhteiskuntasopimusneuvotteluihin. Hallitus katsoi, että maan talouden kannalta tarvitaan yhteistä sopimista, mutta ei palkkoja alentamalla ja työaikoja pidentämällä.

- Suomen työllisyys- ja taloustilanne on nyt heikko ja siksi tarvittaisiin yhteisymmärrystä ja yhteistä sopimista. Sopiminen vaatii kuitenkin tasapuolisuutta ja luottamusta, jota maan hallitus ja työnantajat eivät ole yhteiskuntasopimuksen osalta edistäneet, totesi PAMin hallitus.

Palkansaajat ovat kantaneet yhteiskunnallista vastuuta sopimalla muun muassa eläkeratkaisusta sekä työllisyys- ja kasvusopimuksesta. Näiden ratkaisujen pohjalta luottamus lupauksiin on nyt heikko.

- Meille on eri ratkaisujen yhteydessä luvattu työllisyyttä ja kasvua, mutta työnantajat eivät ole noudattaneet lupauksiaan. Nyt hallitus on luvannut perua hallitusohjelmaan suunniteltuja leikkauksia, jos yhteiskuntasopimus toteutuu. Todennäköisesti saisimme kuitenkin sekä yhteiskuntasopimuksen heikennykset että hallitusohjelman leikkaukset, ilmaisivat hallituksen jäsenet pelkojaan keskustelussa.

Hallitus päätti, ettei PAM voi hyväksyä neuvottelujen aloittamista, jos tavoitteeksi asetetaan palkanalennuksista tai työajan pidentämisestä sopiminen.

- Kokoaikaisten työntekijöiden työajan pidentäminen ilman palkkojen korottamista tarkoittaa osa-aikatyöntekijöiden palkkojen alentamista. Osa-aikatyöntekijöiden toimeentulo on jo nyt tiukka, joten ansioiden alentaminen lisäisi entisestään yhteiskunnan tukia tarvitsevien työssäkäyvien köyhien määrää. Lisääkö osa-aikatyöntekijöiden ahdinko työpaikkoja ja ostovoimaa, kysyttiin hallituksessa.

PAMin puheenjohtaja Ann Selin näkee, että työllisyysasteen tavoite ei voi toteutua yhtä aikaa, jos työaikaa pidennetään. Hän peräänkuulutti hallituksen keskustelussa työnantajien toimenpiteitä.

- Suomessa yritysvoittojen osuus suhteessa työtuloihin on kasvanut, eli työntekijät ovat köyhtyneet verrattuna yritysten omistajien saamiin voittoihin. Emme siis usko, että palkansaajien asemaa kurjistamalla maan talous nousee, vaan investoinneilla, joihin yritysten voittoja tulisi nyt käyttää, toteaa Selin.

Hallitusta puhutti myös työnantajien keinottelu ilmaisella työvoimalla.

- Erilaisten harjoittelu- ja tukimuotojen kautta työnantajat saavat lähes ilmaista työvoimaa. Näiden henkilöiden työpanosta käytetään korvaamaan vakituista henkilökuntaa. Tämä kehitys ei näy tilastoissa eikä osaltaan paranna työllisyyttä, totesi PAMin hallitus.

Lisätietoja:
Ann Selin, puheenjohtaja, puh. 0500 750 405

 

 

 

 

Uusimmat

Suosituimmat