Artikkeli - 27.06.2018 klo 14.00
Tapahtuma

PAMia ilmassa -tapahtuma oli menestys – päivien aikana keskusteltiin ahkerasti työelämäkysymyksistä ympäri Suomen

PAMin edustajat kiersivät tapahtumapäivien kauppakeskuksissa, toreilla ja työpaikoilla pitkin Suomea.

PAMin edustajat kiersivät tapahtumapäivien kauppakeskuksissa, toreilla ja työpaikoilla pitkin Suomea.

Kesäkuun alussa 6.–7.6. järjestetty valtakunnallinen PAMia Ilmassa -tapahtuma täytti odotukset. Tapahtumapäivien aikana PAM tavoitti yhteensä yli 2300 työntekijää ja 1470 työpaikkaa eri puolella Suomea.

Miksi kannattaa liittyä ammattiliittoon? Mitä jäsenetuja PAM tarjoaa? Mitä niissä uusissa työehdoissa sanottiinkaan? Näihin ja useisiin muihin kysymyksiin löytyi vastaus PAMia ilmassa -päivien aikana, kun PAMin edustajat jalkautuivat kauppakeskuksiin, toreille ja työpaikoille pitkin Suomea.

Kaksipäiväinen kesätapahtuma tarjosi yli 2 300 työntekijälle mahdollisuuden tutustua PAMin toimintaan, kuulla mitä muutoksia keväät työehtosopimusneuvottelut toivat tullessaan sekä keskustella ammattiliiton henkilökunnan kanssa ajankohtaisista työelämäkysymyksistä. PAMia ilmassa -tapahtuma näkyi ympäri Suomea eri tavoin, mutta lähes kaikkia kohtaamisia yhdisti rento tunnelma ja tiiviit keskustelut.

Pirkanmaalla otettiin pieni varaslähtö PAMia ilmassa -päiviin, kun Ratinan kauppakeskuksen liikkeet saivat PAMin kassin ja tiedon liiton pop up -toimistosta jo muutamaa päivää ennen itse tapahtuman alkua. Tampereella käydyissä keskusteluissa nousivat esiin erityisesti ansiosidonnainen päiväraha, palkka, työntekijän oikeudet ja velvollisuudet, mahdolliset erimielisyystilanteet työpaikoilla sekä työtunteihin liittyvät kysymykset.

Ratinan kauppakeskukseen pystytetyllä pop up -toimistolla päivysti myös PAMin puheenjohtaja Ann Selin, joka yllätti kaupunkilaiset laulamalla trubaduuri Joni Valkeejärven säestyksellä tutun työväenlaulun ja Hectorin Kuinka voit väittää -kappaleen kävelykadulla, kauppakeskuksessa ja Ratinassa.


Ann Selin lauloi työväenlaulun Tampereella Joni Valkeejärven säestyksellä.

Itä-Suomen alueen ammattiosastojen kesken järjestettiin leikkimielinen kisailu, joka innosti osastoja kiertämään innokkaasti työpaikkoja. Parhaiten menestynyt ja heittäytynyt osasto sekä kaksi alueen parasta jäsenhankkijaa palkittiin. Suklaasuukot, välipalakeksit, ilmapallot, taskutessit ja kiitoskortit löysivät tiensä palvelualojen työntekijöiden työpaikoille muun muassa Varkaudessa, Pieksämäellä, Mikkelissä, Savonlinnassa, Kuopiossa ja Iisalmessa. PAMin toiminnanjohtaja Jyrki Konola oli paikalla Kuopion torilla, jonne pystytetty ständi keräsi kiitettävästi huomiota.

Letkeää kisailua käytiin myös Häme–Kaakkois-Suomen alueella. Lappeenrannassa valokuvasuunnistus keräsi kokoon innostuneita osallistujia, joiden tehtävänä oli etsiä ja valokuvata eri liikkeisiin piilotettuja kesäduunitauluja Kauppakeskus IsoKristiinassa. Lappeenrannassa oltiin erityisen kiinnostuneita liiton ja ammattiosastojen tarjoamista jäseneduista sekä kevään TES-kierroksen tuloksista, joista keskustelemassa oli PAMin järjestöjohtaja Niina Koivuniemi. Uudet tessit ja kevättalven työtaistelut puhuttivat myös Pohjois-Suomen alueella, joiden lisäksi keskustelua käytiin myös kesätyöntekijöihin liittyvistä kysymyksistä.

Oulussa sää ei suosinut kiertäjiä, mutta sen ei annettu haitata menoa.

Yleiskorotukset, kevään neuvottelukierros sekä työssäjaksamisongelmat kovan kiireen ja vähentyneen työntekijämäärän kanssa nousivat puolestaan keskeisiksi puheenaiheiksi Keski-Suomi–Pohjanmaan alueella. Pitkät aukioloajat ovat lisänneet monien PAMin jäsenten yksintyöskentelyä, ja epävarmuus töiden jatkumisesta on tuonut oman haasteensa monien PAMia Ilmassa -päivien aikana kohdatun työntekijän arkeen. Keskustelun lomassa Jyväskylän kävelykadulla oli tarjolla hodareita ja Vaasassa paistettiin lettuja, joiden suosio oli taattu.

"Kiva kun tulitte, olikin teille asiaa", kommentoitiin Helsinki-Uusimaan alueella, missä PAMin edustajat olivat liikkeellä mm. Kampin kauppakeskuksessa ja Vantaan Jumbossa, Tikkurilassa sekä monipuolisesti Helsingin keskustan alueella. Pamilaiset vastailivat jäsenkortteihin ja -maksuihin liittyviin kysymyksiin, keskustelivat pääkaupunkiseudun ajankohtaisista aiheista ja neuvoivat jäsenyyteen liittyvissä asioissa. Pirteät ilmapallot värittivät katukuvaa, ja taisi niistä jokunen karata tapahtuman teeman mukaisesti ilmaankin.

PAM kiittää vielä kerran kaikkia tapahtumaan osallistujia!

 

 

Teksti: Minna Raitapuro

 

Uusimmat

Suosituimmat