Uutinen - 20.02.2013 klo 10.13

Pam-lehti: Lisätunnit marssivat minne sattuu

Vastentahtoisen osa-aikaisuuden vähentämiseen tähtäävää lakimuutosta ei tällä erää ole luvassa - ministeriön työryhmä ei sellaista esitä. PAMissa lisätuntiväännöt jatkuvat, mikä on todiste siitä, että laki vaatisi viilausta.

Osa-aikaisten työntekijöiden oikeus lisätunteihin on kirjattu lakiin, mutta työnantajat rikkovat lisätuntien tarjoamisvelvoitetta jatkuvasti: osa-aikaisille ei läheskään aina tarjota sopimustuntien päälle lisätunteja, vaikka lisätöitä on tarjolla. Tunnit ropsuvat uusille osa-aikaisille, tarvittaessa töihin kutsuttaville tai vuokratyöntekijöille.

PAMin edustajana Työministeriön alaisessa osa-aikatyöryhmässä nelisen kuukautta istunut työaika- ja palkkausjärjestelmäasiantuntija Sirpa Leppäkangas on tyytymätön ryhmän viime viikolla jättämään loppuraporttiin. Se ei esitä lakimuutoksia, joilla esimerkiksi velvoitettaisiin työnantajia perustelemaan osa-aikaisen työsuhteen solmiminen. Työryhmä tyytyi painottamaan, että vastentahtoisesti osa-aikaisten työsuhteissa tulee pyrkiä lähemmäs täysiä tunteja ja hyviin käytäntöihin työpaikoilla.

"Työnantajat eivät näe sitä, että hyvät käytännöt eivät vain riitä", Leppäkangas toteaa.

Tapauksia riittää. Esimerkiksi pelkästään PAMin Tampereen aluetoimistossa setvitään useamman eri K-Citymarketin lisätuntiriitoja. Aluepäällikkö Niina Koivuniemen mukaan ketjussa on enemmän pienillä työsopimustunneilla työskenteleviä kuin esimerkiksi S-ryhmässä. Positiivisia poikkeuksia lukuun ottamatta tavaratalojen johtoportaissa ei välitetä lisätuntisäännöistä.

"Citymarketeissa rikotaan lakia koko ajan", Koivuniemi soimaa.

Lisätunneista väännetään jatkuvasti myös vaikkapa Alkoissa tai Stockmann-konsernin ketjuissa - esimerkkejä ei tarvitse kauaa etsiä.

Lisää aiheesta Pam-lehdessä 3/2013, joka ilmestyy 22.2. Lue myös PAMin ja SAK:n kannanotot työryhmän raporttiin.

 

 

Teksti: Tuomas Lehto

 

Uusimmat

Suosituimmat