Uutinen - 18.10.2013 klo 10.00

Pam-lehti 16/2013: Kielilisän pihtaaminen suututtaa myyjiä

Työtuomioistuin antaa lähiaikoina ratkaisun työntekijöiden Lappeenrannan Seppälän kielilisäkiistaan. Puitavana on se, ovatko myyjät oikeutettuja kielilisään englannin kielen käyttämisestä asiakkaiden kanssa. Vastaavia vääntöjä kielilisästä on kaupan alalla pitkin maata. Voit lukea lisää Pam-lehden näköislehdestä.

Työtuomioistuin antaa lähiaikoina ratkaisun työntekijöiden kielilisäkiistaan Lappeenrannan Seppälä-muotiketjun myymälässä. Kiistan aiheena on se, ovatko myyjät oikeutettuja kielilisään englannin kielen käyttämisestä asiakaspalvelutilanteissa.

Kaupan työehtosopimuksen mukaan kielilisä maksetaan, jos työntekijä joutuu lähes päivittäin käyttämään tavanomaisessa asiakaspalvelussa useampaa kuin yhtä kieltä.

Työnantaja Seppälän mielestä itsepalvelumyymäläksi katsotussa liikkeessä kielilisän kriteerit eivät täyty. Oikeuden tulkittavaksi on jäänyt se, täyttyvätkö seppäläläisten työssä tavanomaiset asiakaspalvelun kriteerit ja käyttävätkö myyjät kieltä riittävän usein.

Lappeenrannan Seppälä ei ole ainoa työpaikka, jossa kielilisän maksamatta jättäminen kiehuttaa. Vastaavia vääntöjä kielilisästä on puitu kaupan alalla pitkin maata.

– Minä todella haluaisin sen päättäjän tulevan seisomaan minun kassalleni ja kuuntelemaan, pärjääkö meillä asiakaspalvelutilanteessa suomen kielellä, kun asiakkaat itse englanniksi kyselevät opastusta, tietoja jne. Pelkkä päivää, kiitos ja näkemiin ei todellakaan riitä! puhisee Keskon ketjussa työskentelevä kassamyyjä PAMin jäsenverkon keskustelussa.

Pam-lehden tietojen mukaan ilman kielilisää jääviä pamilaisia työntekijöitä on eri puolilla maata ohjeistettu olemaan puhumatta vieraita kieliä ennen kuin työtuomioistuin antaa ratkaisunsa.

Lisää aiheesta Pam-lehdessä 16/2013, joka ilmestyi tänään 18.10.

Pam-lehden näköislehdessä myös:

Siivoojien palkkakuopan täyttö takeltelee

Tunnetko yritysvastuujärjestelmät?

Tietopankki valittiin Matkakeitaan luottamusmieheksi

 

 

 

Teksti: SYSTEM

 

Uusimmat

Suosituimmat