Uutinen - 27.11.2015 klo 09.26

Pam-lehti 14/2015: Onko uhkasakko kohtuullinen?

Burger Kingin vuoropäälliköt pätevöityvät tehtäväänsä 3000 euron arvoisella koulutuksella. Kuva: iStockphoto

Burger Kingin vuoropäälliköt pätevöityvät tehtäväänsä 3000 euron arvoisella koulutuksella. Kuva: iStockphoto

Restelin operoimien Burger Kingien tarjoaman vuoropäällikkökoulutuksen joutuu korvaamaan, jos työntekijä irtisanoutuu ennen aikojaan. Työntekijä sidotaan osa-aikatyöhön tai vuokratyöhön.

Onko kohtuullista, että nuori työntekijä joutuu osa-aikatyötä saadakseen sitoutumaan useamman tuhannen euron korvaukseen työnantajalleen, mikäli irtisanoutuu ennen määräajan päättymistä? Onko esimerkiksi Burger Kingin vuoropäällikkyys sellainen tehtävä, että se vaatii 7 viikon koulutusjakson? Voi myös miettiä, onko StaffPointin ravintolatyöhön haluaville tarjoama 35,5 tunnin StaffCarte -koulutus ”mahdollisuus kouluttautua täysin uuteen ammattiin”, kuten henkilöstöpalveluyritys itse kuvaa StaffAcademyn tarjoamia opintoja?

Tänään ilmestyvässä Pam-lehdessä kerrotaan hampurilaisketjun esimiestehtäviin hakeville tehdystä sitoutumissopimuksesta, jota rikkomalla työntekijä joutuu maksamaan työnantajalle koulutuksensa hinnan. Samassa jutussa kerrotaan myös henkilöstöpalveluyrityksen sopimusmallista, jossa 35,5 tunnin palkattoman koulutuksen käynyt vuokratyöntekijä maksaa osan opintojensa kuluista, mikäli ennen määräajan umpeutumista lakkaa ottamasta vastaan sovittua määrää työvuoroja viikossa.

Burger Kingejä operoivan Restelin luottamusmiehet ovat tietoisia sitouttamissopimuksesta, ja sen sisältöä on tarkoitus selvitellä johdon kanssa käytävässä neuvottelussa joulukuun alussa.

TE-toimiston kautta työhön hakeutuva saa automaattisesti selvityspyynnön, jos ei allekirjoita sopimusta ja ota tarjottua työtä vastaan, kertoo Kuopion TE-toimiston johtaja Pasi Patrikainen. Selvityspyynnöt käsitellään tapauskohtaisesti. Patrikainen ei osaa suoralta kädeltä sanoa, lankeaako sitoutumissopimuksen takia tarjotusta työstä kieltäytyneelle karenssi.

Ehtoihin suostuminen on jokaisen työtä hakevan oma päätös. PAMin lakimies Karoliina Huovila arvioi sitoutumissopimuksen kohtuullisuutta ja muistuttaa, että allekirjoitettu sopimus on lähtökohtaisesti sitova.

Lisää aiheesta Pam-lehdessä 14/2015, joka ilmestyi 27.11.

Näköislehdessä myös:

Mikä vielä on kaupan myyjälle pyhä(ä), kun aukiolot vapautuvat?

Sankarimyyjä on sankari vain netissä - vartijan tehtävät ovat erikseen

Pudasjärven kuuluisa mielenosoittajaksikko kutsuttiin eduskuntaan

Näköislehti on vapaasti luettavissa ja kannattaa hyödyntää, etenkin jos paperilehti ei vielä saapunut postilakon vuoksi.

 

 

Teksti: Sini Saaritsa

 

Uusimmat

Suosituimmat