Uutinen - 06.11.2015 klo 09.37

Pam-lehti 13/2015: Kiire lisää kerroshoitajien tapaturmia

Lähde: Pam-lehden kysely

Lähde: Pam-lehden kysely

Siellä missä kerroshoitajien siivoustahtia on kiristetty, työtapaturmat ja työstä johtuvat fyysiset vaivat ovat selvästi yleisempiä, Pam-lehden tekemä kysely kertoo.

Työ vie monet hotellien kerroshoitajat sairauslomalle. Pam-lehden kyselyyn vastanneista kerroshoitajista noin joka kuudes kertoo olleensa työtapaturman vuoksi poissa töistä viimeksi kuluneen vuoden aikana. Niillä työpaikoilla, joilla siivoamiseen käytettäviä minuutteja on entisestään karsittu, on tapaturmia sattunut noin kolminkertaisesti muihin verrattuna. Muutamien työntekijöiden kohdalle on niillä työpaikoilla osunut jopa useampia tapaturmia vuodessa.

Tapaturmiin ovat johtaneet muun muassa kaatuvat liinavaatekehikot ja tikkaat sekä liukkaat lattiat. Käsi- ja jalkavammoja oli osunut usean vastaajan kohdalle.

Selvä enemmistö kerroshoitajista (74%) totesi, että yhden huoneen siivoamiseen määriteltyä aikaa on entisestään kiristetty viime vuosina.

Kyselyn avoimet vastaukset paljastavat, että vähintään yhtä suuri ongelma kuin varsinaiset tapaturmat on se, että työ yksinkertaisesti vie kropan äärirajoille. Selkä- ja niskavaivat ovat monien kerroshoitajien murheena. Lain mukaan tapaturmiksi lasketaan kuitenkin vain äkilliset, yllättävät tapahtumat.

– Alaselkä on ollut viimeiset 2,5 vuotta kipeä, nyt viimeiset 3 viikkoa kaularangan vuoksi sairaslomalla. Ensi viikolla on pakko palata töihin, kun tällä hetkellä 3 työkavereista sairaslomalla, eikä sijaista tule ollenkaan. Olen vasta 21-vuotias, kerrossiivoojana alle 3 vuotta, ja kroppa hajalla, yksi vastaajista kirjoittaa.

Osa vastaajista oli siis määritellyt myös tällaiset vaivat tapaturmiksi vastauksessaan, vaikka näissä on kyse pidemmän ajan kuluessa syntyneistä pulmista.

Pam-lehti lähetti lokakuun lopulla kyselyn työtapaturmista ja työtahdista yli 700:lle PAMiin kuuluvalle kerroshoitajalle. Heistä 139 vastasi.

Parhaillaan on käynnissä kansainvälinen kerroshoitajien oikeuksia esille nostava kansainvälinen kampanja, jossa myös PAM on mukana.

Lisää aiheesta Pam-lehdessä 13/2015, joka ilmestyi 6.11.

Ota kantaa: vaarantaako työtahti jo terveyden? Kommentoi alla tai lähetä viesti toimitus[at]pam.fi tai 040 809 9958.

Näköislehdessä myös:

Viilaa imagosi työnhakuun

Askartelua, itkua ja naurua Porissa

Grilli-Suomen sankarit – vuosikymmeniä kebab-kioskilla

 

 

Teksti: Tuomas Lehto

 

Uusimmat

Suosituimmat