Uutinen - 29.01.2016 klo 10.12

Pam-lehti 1/2016: Lisää tunteja iltaan myös vartijoille

Riina Ojassoo siivoaa mielellään kaupan ollessa auki. Silloin tulee joskus jutelleeksi asiakkaiden kanssa. Kuva: Pekka Sipola

Riina Ojassoo siivoaa mielellään kaupan ollessa auki. Silloin tulee joskus jutelleeksi asiakkaiden kanssa. Kuva: Pekka Sipola

Jumbon Prisma ja K-citymarket ovat auki joka päivä klo 23:een. Myös vartijoiden ja pullo- ja kärrytyöntekijöiden työvuorot venyivät iltoihin. Siivoojien työajat muuttuivat vähemmän.

Vartija Simo Kero tietää heti, missä päin Prismaa hänet olisi hyvä kuvata. Kero ottaa jämäkän asennon olutlaatikoiden edessä ja katsoo suoraan kameraan.

– Tässä seison iltaisin klo 21, hän sanoo.

Oluita ei saa myydä sen kellonajan jälkeen. Keron mukaan juuri alkoholin myynnin lopettaminen kesken illan on ollut se asia, joka kaupan aukioloaikojen vapauttamisessa on puhuttanut vartijoita. Ensimmäiset 3 iltaa pitkillä aukioloajoilla ovat kuitenkin sujuneet rauhallisesti.

Vartioinnin on toimittava koko hypermarketin aukioloajan. "Siitä ei tingitä", kertoo myös HOK-Elannon Prismojen aluejohtaja Markku Tissola. Securitaksen palkkalistoilla olevan Simo Keron työvuoroja uudet aukioloajat ovat venyttäneet.

– Iltavuoroihin on tullut lisää tunteja, etenkin lauantaisin ja sunnuntaisin.

Securitaksen Jumbon kohde-esimies Antti Kyläkoski kertoo, että vuorolistaan on löytynyt kivuttomasti tekijät.

Vantaan Jumbo on pääkaupunkiseudulla se paikka, missä vierekkäiset hypermarketit Prisma ja K-citymarket ovat pidentäneet aukioloaikansa: klo 7–23. Arki-iltoihin tuli 2 tuntia lisää ja lauantai- ja sunnuntai-iltoihin peräti 5 tuntia lisää verrattuna vuodentakaiseen. Niin Prisman johtajat kuin täällä pullo- ja kärrypalautusta hoitavan Spectra Yhtiöiden toimitusjohtaja Olli Plaketti kertovat, että vielä on liian aikaista sanoa sitä, miten pitkät aukioloajat noin yleisesti näkyvät tukipalveluiden työntekijöillä, kuten kaupan siivoojilla ja pullopisteen ja kärrykeräilyn työntekijöillä.

Prismaa ja kauppakeskusta siivoavan ISS Palvelujen Riina Ojassoon työaika on sama kuin viime vuonna. Työ alkaa aamulla klo 6 ja päättyy klo 12 tai klo 13.

– Työaikaani ei tullut mitään muutosta, Ojassoo kertoo tyytyväisenä.

ISS Palvelujen kohde-esimies Mariitta Nyqvist sanoo, että oikeastaan mikään ei muuttunut siivoojien työajoissa. Spectra siivoaa K-citymarkettia, ja sielläkin siivous painottuu aamuun.

– Vaikka aukioloaika laajenee, niin neliömäärä ei, toimitusjohtaja Plaketti sanoo.

Lisää aiheesta Pam-lehdessä 1/2016, joka ilmestyi 29.1.

Näköislehdessä myös:

Miksi asuminen on niin kallista? Saisiko hintoja jotenkin alaspäin?

Vinkit Suomelle: Näin lähdemme taas nousuun

Myisikö poliisikansanedustaja olutta öisinkin?

 

 

Teksti: Marja Ikkala

 

Uusimmat

Suosituimmat