Uutinen - 05.09.2014 klo 09.15

Pam-lehti 10/2014: Nollatyötä vastaan - lakia odotellessa

Esa Hoppendorff kertoo oikeuksista niille, jotka eivät niistä tiedä. Kuva: Pasi Leino

Esa Hoppendorff kertoo oikeuksista niille, jotka eivät niistä tiedä. Kuva: Pasi Leino

Minimitunnit takaava lakiesitys on valmisteilla, joskin alkutekijöissä. Sitä odotellessa ISS:n pääluottamusmies Esa Hoppendorff käy yhden miehen taistelua nollatyötä vastaan.

"Nollatyösopimukset ovat semmoinen loukku, ettei siinä ole järjen häivää", sanoo ISS Palveluiden Lounais-Suomen pääluottamusmies Esa Hoppendorff.

Turkulainen luottamusmies kampanjoi omalla panoksellaan työelämän outoa ilmiötä vastaan. Hän sanoo onnistuneensa "ihmeenkin hyvin", mutta tietoa ja päteviä perusteluja pitää olla.

"Olen pyytänyt nähtäväkseni ihmisten työsopimuksia. Kun olen nähnyt, että työtunteja alkaa kertyä säännöllisesti enemmän kuin sopimukseen on kirjattu, olen neuvotellut esimiehen kanssa ja saanut työsopimuksia muutettua", Hoppendorff kertoo.

Muun muassa nollatyötä pohtinut työ- ja elinkeinoministeriön työryhmä jäi viime vuonna erimieliseksi siitä, pitäisikö ilmiöön puuttua lakimuutoksilla. Työnantajien mielestä tarvetta ei ole, palkansaajajärjestöjen mielestä on.

"Hanketta ei ole haudattu", sanoo työministerin erityisavustaja Jenni Karjalainen. Hän sanoo ministeriön yrittävän saada vielä tänä syksynä aikaan vähimmäistyöajan takaavan lakiesityksen. Hän korostaa, että asia on vielä taustakeskustelujen tasolla. Jonkinlainen ratkaisu on kuitenkin hakusessa.

"Nyt pitäisi löytyä rohkeutta tehdä ratkaisuja", PAMin 1. varapuheenjohtaja Jaana Ylitalo sanoo.

Nollatyösopimukset tuntuvat olevan herkkä puheenaihe, eikä edes onnistumisista välttämättä haluta kertoa. L-Fashion Group Oy/Aleksi 13:ssa on luovuttu nollatyöstä yhteisesti neuvotellen. Yrityksen johto ei kuitenkaan halua, että asiaa käsitellään julkisuudessa.

Tiina Ritala

Lisää aiheesta Pam-lehden 10/2014 näköislehdessä, joka ilmestyi 5.9. Lue myös aiempi artikkeli Osa-aikaisille hallitukselta vain osa luvatusta.

Näköislehdessä myös:

Tositarinoita kaupoista ja ravintoloista kertovien hittien takaa

Entinen ay-aktiivi ryhtyi toisenlaiseksi lounaskahvilayrittäjäksi

Tasa-arvo etenee Japanin työelämässä - hitaasti

 

 

 

 

Uusimmat

Suosituimmat