Uutinen - 15.06.2018 klo 09.00
Tapahtuma

PAM kampanjoi siivoojien oikeuksien puolesta: Muista kiittää siivoojaa

Oikeutta siivoojille! Ammattiliittojen aktiivit ympäri maailmaa viettävät päivää kampanjoimalla oikeudenmukaisuuden ja siivousalan arvostuksen puolesta. Kuva: GettyImages.

Oikeutta siivoojille! Ammattiliittojen aktiivit ympäri maailmaa viettävät päivää kampanjoimalla oikeudenmukaisuuden ja siivousalan arvostuksen puolesta. Kuva: GettyImages.

Tänään vietetään kansainvälistä siivoojien oikeuksien päivää. Päivän tarkoitus on muistuttaa siivoojien oikeuksista ja heidän työnsä tärkeydestä. Palvelualojen ammattiliitto PAM ry osallistuu päivään järjestämällä tempauksia ja vierailee työpaikoilla kiitä siivoojaa -teemalla.

Perjantaina 15.6. vietetään kansainvälistä siivoojien oikeuksien päivää. Päivää vietetään Suomessa nyt kuudetta kertaa ja se on PAMin kattojärjestön UNI:n liittojen organisoima. PAMin oma viesti päivälle on "Muista kiittää siivoojaa!”. Viestin tarkoitus on muistuttaa kaikkia siivoojien arvokkaasta työstä sekä ammatin arvostuksesta, ja siitä, että siivoojaa voi kiittää omalla työpaikalla.

Työ näkyväksi ja työn arvostusta kaikilta suomalaisilta

PAMin vuoden 2018 jäsenkyselyn mukaan 72 prosenttia siivoojista on työhönsä erittäin tai vähintään melko tyytyväisiä. Siivoojat pitävät kyselyn mukaan tärkeänä sitä, että heillä on vapaus vaikuttaa omaan työtahtiinsa. Työ on tunnetusti monipuolista ja vaatii alan osaamista. Siivoustyö ja arvostus ei aina kulje käsi kädessä, mutta mitä jos siivoojia ei olisi?

”Me suomalaiset pidämme itsestään selvyytenä, että maamme on puhdas ja siisti. Toimitilat kautta linjan ovat järjestyksessä sekä hyvin hoidettuja ja ylläpidettyjä. Kiinteistöjemme arvo säilyy vuodesta toiseen ja ympäristömme on viihtyisä. Kaiken tämän edellytyksenä ovat työnsä osaavat alan ammattilaiset eli siivoojat, jotka päivästä toiseen varmistavat työllään ympäristömme siistiyden ja siten myös sen viihtyisyyden. Jos siivoajia ei olisi, huomaisimme heti siivouksen puuttumisen. Niin yksinkertaista se on, PAMin edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo sanoo.”

Siivousalan työmarkkinat ovat kansainvälistyneet vuosien varrella, ja yhä useammalla siivoojalla on nykyään ulkomaalaistaustaa. PAMin jäsenkyselyn mukaan 48 prosentilla siivoojista on työkavereina maahanmuuttajia. Pääkaupunkiseudun siivoojista lähes puolet on maahanmuuttajataustaisia, Tilastokeskuksen työssäkäyntitilasto kertoo. Se on enemmän kuin muualla Suomessa. Myös tämän takia on tärkeää, että ala saa huomiota, ja siivoojien oikeudet nostetaan esille.

Aikoinaan liike lähti juuri oikeuksien vaatimisesta. Justice for Janitors -niminen liike rantautui Eurooppaan Iso-Britannian kautta ja sai Suomen päässä nimen Kansainvälinen Siivoojien oikeuksien päivä - Justice for Cleaners. Pohjoismaissa liikkeen ideologia on ajanut vahvasti SUN, joka on Palvelualan pohjoismainen unioni. 

”Rohkeat, pääosin maahanmuuttajataustaiset työntekijät synnyttivät liikkeen, International Justice Day for Cleaners, Yhdysvalloissa vuonna 1990. Työntekijät vaativat säällisiä palkkoja ja arvostusta työlleen”, kertoo Ylitalo, joka toimii myös UNI Euroopan kiinteistöpalvelusektorin sekä SUNin puheenjohtajana.
Ylitalo toteaa, että samat vaatimukset toistuivat edelleen.

”Haluamme tehdä myös Suomessa työn näkyväksi ja vaadimme työn arvostusta kaikilta suomalaisilta, sanoo Ylitalo.

Maailmalla tapahtuu 15.6.
Ammattiliittojen aktiivit ympäri maailmaa viettävät päivää kampanjoimalla oikeudenmukaisuuden ja siivousalan arvostuksen puolesta. Kansainvälistä siivoojien ja turva-alan työntekijöiden oikeuksia päivää vietetään monien Euroopan maiden lisäksi muun muassa Yhdysvalloissa, Intiassa, Brasiliassa ja Australiassa.

Sosiaalisen median kautta voi seurata päivän tapahtumia tapahtuman virallisella Facebooksivulla. Twitterissä keskustelua voi seurata seuraavilla avainsanoilla: #kiitäsiivoojaa, #arvostus, #justiceforcleaners, #respect

 

 

 

 

Uusimmat

Suosituimmat