Tiedote - 01.02.2018 klo 16.07
Työehtosopimusneuvottelut

PAM julisti ylityökiellon kiinteistöpalvelualalle

Kiinteistöpalvelualan ylityökielto alkaa tänään torstaina kello 16. Aiemmin päivällä Kiinteistötyönantajien esitykset työehtosopimuksen heikennyksiksi saivat työntekijät lähtemään kolmesta työpaikasta ulosmarssille.

Ylityökielto merkitsee, että kiinteistöpalvelualan työntekijät – siivoojat, huoltomiehet, kiinteistönhoitajat – tekevät normaalit työvuoronsa, mutta kieltäytyvät ylitöiden tekemisestä. Ylityökiellolla vauhditetaan kiinteistöpalvelualan työehtosopimusneuvotteluja.

Kiinteistötyönantajat on esittänyt työntekijöiden työehtoihin rajuja heikennyksiä. Se esittää muun muassa kaikista lauantai-, aatto-, sunnuntai- ja pyhäpäiväkorvauksista ja luopumista ja erilaisia päivittäisen työajan pidennyksiä, joihin työnantaja voisi yksipuolisesti määrätä työntekijän. PAMin laskelmien mukaan esitys leikkaisi alan työvoimakuluja 8 prosenttia. Samaan aikaan neuvottelupöydässä edistyminen on ollut onnetonta. Työnantajalla ei ole ollut minkäänlaista ymmärrystä PAMin esittämille tekstitavoitteisille tai palkankorotusvaatimukselle.

Tilanne sai ISS Palvelut Oy:n Palvelukeskuksessa sekä UPM Kymmene Kaukaan paperitehtaassa pamilaiset työntekijät ja N-Cleanin Saariselän ja Ivalon alueen työntekijät tänään marssimaan ulos. He palasivat myöhemmin työpaikoilleen. ”Jos lisiin kosketaan, niin se ei todellakaan tunnu hyvälle”, palvelukeskuksen työntekijöiden luottamusmies Tea Määttänen tiivisti tunnelmat.

Puheenjohtaja Ann Selinin mukaan neuvotteluissa ei ole päästy tilanteeseen, jossa olisi aidosti lähdetty etsimään ratkaisuja. Myös luottamus osapuolten välillä on vähäistä.

Työnantajaliiton mukaan tilanne johtuu siitä, että PAM on tuonut neuvottelupöytään asioita työehtosopimuksen ulkopuolelta. Käytännössä puhe on uudesta yhdistyksestä, jonka kanssa Kiinteistötyönantajat on tehnyt yhteistyötä erityisesti elinkeino- ja koulutuspoliittisissa asioissa. Yhdistys esiintyy alan työntekijöiden edustajana.

”Nykypäivänä koulutuspolitiikka on mitä suurimmassa määrin edunvalvontaa. PAM edustaa alan työntekijöitä myös koulutuspolitiikassa. Me emme kuitenkaan ole aivan kaikista asioista samaa mieltä työnantajaliiton kanssa.”

Nyt Kiinteistötyönantajat ovat kertoneet päättäneensä jatkaa yhteistyötä kyseisen yhdistyksen kanssa, jolla ei ole työmarkkinoilla minkäänlaista edustavuutta tai vaikutusvaltaa.

”Vastaavaa tilannetta PAMilla ei ole eikä ole ikinä ollut minkään muun työnantajaliiton kanssa. Tämä ei lisää neuvotteluissa tarvittavaa luottamusta”, Selin toteaa.


Yhteenveto PAMin ja Kiinteistötyönantajien tes-esityksistä

 

 

 

 

Uusimmat

Suosituimmat