Tiedote - 15.11.2017 klo 16.55

PAM: Hiihtokeskusalan kannattavuus poikkeuksellisen hyvä

Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry katkaisi eilen neuvottelut hiihtokeskusalan työehtosopimuksesta. Sen mukaan PAMin esittämät vaatimukset ylittävät toimialan taloudellisen kantokyvyn. Alan kannattavuus on kuitenkin tosiasiassa poikkeuksellisen hyvä ja siksi PAM pitää vaatimuksiaan paremmista palkoista hyvin perusteltuina.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin käsityksen mukaan hiihtokeskuksilla menee hyvin. Siitä kertovat yritysten talouden tunnusluvut.
PAMin edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo muistuttaa, että nyt työehtosopimuksista neuvotellaan liitto- ja alakohtaisesti. Valtaosassa työmarkkinakenttää neuvottelut eivät vielä ole edes alkaneet.

– PAMin osalta liittokierros merkitsee sitä, että asetamme neuvottelutavoitteet kunkin sopimusalan erityispiirteiden mukaan, Ylitalo toteaa.
Hiihtokeskusyritysten keskiverto liiketulos oli 9,3 prosenttia suhteessa liikevaihtoon viime vuonna. Toissa vuonna se oli 5,5 prosenttia. Isoimpien yritysten liiketulokset ovat vielä reilusti tätä korkeampia Pyhätunturia lukuun ottamatta.

Nämä pari viimeistä vuotta eivät olleet poikkeus: suurimpien toimijoiden – Rukan, Iso-Ylläksen, Levin ja Huippupaikkojen – jokainen vuosi välillä 2013-2016 on ollut voitollinen. Isoista keskuksista vain Pyhätunturi tuottaa tappiota. Alan suurin toimija Rukakeskus on tuottanut vuosina 2015 ja 2016 jopa yli 18 prosentin nettotuloksen.

– Näyttää siltä, että myös arviot jatkosta lupaavat alalle hyvää, Ylitalo huomauttaa.
Esimerkiksi Suomen Hiihtokeskusyhdistys arvioi viime keväänä menestyksekkään kauden päättyessä, että Suomen houkuttelevuus matkailumaan on hyvässä nosteessa. Marraskuun alussa taas Finnavia kertoi, että pohjoisen lentokentillä on charter-lentojen varauksia enemmän kuin koskaan.

– Tämä ennakoi hyvää myös ohjelmapalvelualalle, jonka neuvottelut MaRa katkaisi myös, Ylitalo uskoo.

 

 

 

 

Uusimmat

Suosituimmat