Uutinen - 28.01.2014 klo 10.21

PAM haastaa yritykset lisäämään vastuullisuutta

Pirkka-, Rainbow- ja Eldorado-ananasmehujen tuotantoketjussa epäillään ihmiskauppaa ja pakkotyön teettämistä, ilmenee Finnwatchin tuoreesta Ojasta allikkoon -seurantaraportista. PAM haastaa työnantajat kiinnittämään yhä enemmän huomiota hankintaketjunsa vastuullisuuteen.

Pirkka-, Rainbow- ja Eldorado-ananasmehujen tuotantoketjussa epäillään ihmiskauppaa ja pakkotyön teettämistä, ilmenee Finnwatchin tuoreesta Ojasta allikkoon -seurantaraportista. PAM haastaa työnantajat kiinnittämään yhä enemmän huomiota hankintaketjunsa vastuullisuuteen.

Finnwatchin seurantaraportin mukaan suomalaisyritykset SOK, Kesko ja Tuko Logistics ovat kuluneen vuoden aikana toteuttaneet useita tilaajavastuuta parantavia toimenpiteitä.

- Edistystä on tapahtunut, mutta töitä riittää vielä, jotta hankintaketju olisi aidosti vastuullinen, Palvelualojen ammattiliitto PAMin kv-koordinaattori Mari Taivainen sanoo.

Tavarantuottajan vaihtaminen ei välttämättä paranna lopputulosta: suomalaisyrityksille ananasmehua tuottavan VIP-Juicemakerin uusi thaimaalainen tavarantoimittaja Vita Foods saa vielä huonommat arvosanat Finnwatchin tutkimuksessa kuin kohuttu Natural Fruit -tehdas. Vuosi sitten julkaistu raportti tarkasteli suurimpien Suomessa toimivien vähittäiskauppojen omien merkkien vastuullisuutta.

Taivaisen mielestä ongelmiin tulee puuttua dialogin keinoin, ei tilauksia lopettamalla. Yritysten ei pidä lopettaa kauppaa Vita Food Factoryn kanssa ennen kuin kaikki mahdolliset keinot työntekijöiden olojen parantamiseksi on käytetty.

- Suomalaisten yritysten on jatkossakin työskenneltävä systemaattisesti vastuullisuuden varmistamiseksi tuotteissa, joissa on riskimaista tulevia raaka-aineita, Taivainen sanoo.

Tuotantoketjut tulee kartoittaa sekä valvontaa lisätä, ja tähän on varattava yrityksissä riittävät resurssit.

- Työelämän oikeudet on nostettava samalle tärkeystasolle laadun ja hinnan kanssa. Ne tulee nostaa merkittävään asemaan myös Thaimaan kanssa käytävissä vapaakauppaneuvotteluissa, Taivainen korostaa.

Thaimaassa pitää taata työntekijöille vapaa järjestäytymisoikeus sekä tukea vapaita ja demokraattisia ammattiyhdistyksiä. Lisäksi siirtotyöläisten omien liittojen perustaminen pitää mahdollistaa.

Taivainen suosittelee raportin toimenpide-ehdotuksia yrityksille niin Suomessa kuin muualla maailmassa. Hän on tyytyväinen siihen, että epäkohdat ovat tulleet ilmi Finnwatchin ansiosta.

- Epäkohtiin voidaan puuttua ay-liikkeen ja yritysten yhteistyöllä. Ongelma ei ole yksin suomalaisten, vaan koskee myös muita pohjoismaisia ostajia ja eurooppalaisia ostorenkaita.

PAM haastaa pohjoismaiset työnantajat ja palvelualojen yritykset tarkistamaan omat käytäntönsä ja toimimaan vastuullisuuden edistämiseksi.

 

 

Teksti: Annemari Anttila

 

Uusimmat

Suosituimmat