Tiedote - 12.01.2019 klo 18.01
Osa-aikainen työ

Palvelualoilla menee hyvin, mutta työnteko ei takaa toimeentuloa - PAMin Ylitalo vaatii työnantajilta elämiseen riittäviä työtunteja

Palvelualojen ammattiliiton edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo vaatii yrityksille vahvempaa velvoitetta tarjota työntekijöilleen elämiseen riittävä määrä työtunteja. Nyt näyttää siltä, että yhteiskunta maksaa yhä suuremman siivun työntekijöiden toimeentulosta, vaikka aloilla menee hyvin.

”Vaikka Suomi menestyy ja toimialamme menestyvät, eivät tulokset jakaudu tasaisesti. Köyhyys ja epätasa-arvo lisääntyvät ja yhteiskuntamme polarisoituu vauhdilla”, Palvelualojen ammattiliitto PAMIn edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo sanoi liiton Kuopion seudun MaRaKiVa ammattiosaston 80-vuotisjuhlassa.

Viime päivinä julkisuudessa on puhuttu paljon köyhyydestä. Ylitalo totesi kyseessä olevan erittäin monitahoisen ilmiön, josta PAMille ovat tuttuja työntekijät, jotka työpaikasta huolimatta eivät tule palkallaan toimeen.

”Tiedämme, että yksityisillä palvelualoilla palkkataso on matala. Palkan riittämättömyyttä syventää entisestään se, että työsuhteet ovat hyvin usein osa-aikaisia”, Ylitalo totesi.

Hän sanoi pitävänsä erittäin myönteisenä uutisena sitä, että työllisyysluvut ovat parantuneet merkittävästi.

Palvelualojen työttömyyskassassakin työttömyys on selvästi laskenut, mutta samaan aikaa sovitellun päivärahan saajien määrä on kivunnut ennätyskorkealle. Loka-marraskuussa kassan etuuksien saajista yli 40 % sai tätä osa-aikatyöntekijöille maksettavaa soviteltua päivärahaa.

Se pistää Ylitalon mukaan kysymään, millaisia nämä uudet työsuhteet ovat ja mikä tilanteessa on työnantajien rooli.

”Onko niin, että kasvava joukko työnantajia haluaa maksattaa yhteiskunnalla entistä isomman siivun työntekijöiden toimeentulosta ja hyväksymmekö me sen”, Ylitalo aprikoi.

Vuonna 2015 yhteiskunta kompensoi pienistä palkoista ja osa-aikatyöstä johtuvia työntekijöiden toimeentulovajeita lähes 400 miljoonalla eurolla PAMin teettämän selvityksen mukaan.

”Tämä ei voi olla oikein. Siksi me PAMissa katsomme, että työnantajilla tulisi olla nykyistä vahvempi velvoite tarjota työntekijöilleen elämiseen riittävät työtunnit.”

Monin paikoin palvelualoilla on pahoiteltu vaikeuksia rekrytoida alalle uutta työvoimaa. Ratkaisu ongelmaan voisi olla myös työsuhteiden laatu.

”Hyvät, toimeentulon takaavat työsuhteet ovat välttämätön edellytys myös palvelualojen menestymiselle”, Ylitalo muistutti.

Tiedotetta muokattu 20.2.2019.
"Vuonna 2015 yhteiskunta..." alkavassa kappaleessa luki aiemmin, että 400 miljoonan euron kustannukset olisivat koituneet vuonna 2014 vähittäiskaupan alalta. Kyse on kuitenkin kaikista aloista ja vuodesta 2015.

 

 

 

 

Uusimmat

Suosituimmat