Artikkeli - 01.04.2016 klo 09.53

Pääkirjoitus: Kaikkien huulilla

PAM neuvottelee parhaillaan kilpailukykysopimuksen soveltamisesta työehtosopimuksiinsa.

PAM neuvottelee parhaillaan kilpailukykysopimuksen soveltamisesta työehtosopimuksiinsa. Noin kuukausi sitten se päätti, ettei se lähde neuvottelemaan heikennyksistä, koska ei luota maan hallituksen tekevän omaa osaansa. Pari viikkoa sitten päätös muuttui.

Päätösten väliajan PAM oli kaikkein huulilla. Tavanomaisten valtapeli- ja itsekäs ay-liike -juttujen lisäksi pamilaisten ja muiden pienipalkkaisten todellisuus sai enemmän julkisuutta kuin koskaan. Monelle taisi valjeta, että liittojohtajien aseman sijaan kysymys on jäsenten toimeentulosta. Kun toimeentulo on tarpeeksi niukkaa, saavutettuja etuja ei ole tingittäväksi asti.

PAM perustettiin vuonna 2000 vahvistamaan yksityisten palvelualojen työntekijöiden ääntä. Nyt suuruuden merkitys konkretisoitui. Sen johdosta PAMin päätökset voivat heiluttaa koko työmarkkinakenttää. Valtaosa neuvotteluihin lähteneistä muistakaan liitoista tuskin jakaa maan hallituksen käsitystä talouspolitiikan suunnasta. Hallitus on kuitenkin rakentanut tilanteen sellaiseksi, että varsinaisia hyviä vaihtoehtoja ei ole olemassa. Neuvotellessa oma vaikutusvalta tehtäviin ratkaisuihin on kuitenkin suurin. Lopullisen päätöksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä PAM tekee, kun nähdään, syntyykö kelvollisia neuvottelutuloksia.

 

 

Teksti: Auli Kivenmaa, päätoimittaja

 

Uusimmat

Suosituimmat