Artikkeli - 04.04.2014 klo 09.32

Pääkirjoitus: Et ole yksin

Espoolaisen kokin elämään vaikuttaa se, miten maailmanlaajuiset it-yritykset suhmuroivat kauppoja. Hänen elämäänsä vaikuttaa sekin, millaiseen liiketoimintastrategiaan ovat markkinoilla päätyneet vuonna 1901 Kööpenhaminassa perustettu pieni yövahtiyritys ISS tai vuonna 1966 Marseilles'ssa perustettu catering-yritys Sodexo.

Espoolaisen kokin elämään vaikuttaa se, miten maailmanlaajuiset it-yritykset suhmuroivat kauppoja. Hänen elämäänsä vaikuttaa sekin, millaiseen liiketoimintastrategiaan ovat markkinoilla päätyneet vuonna 1901 Kööpenhaminassa perustettu pieni yövahtiyritys ISS tai vuonna 1966 Marseilles'ssa perustettu catering-yritys Sodexo. Lappeenrantalaisen myyjän elämässä taas Venäjän keskuspankin ja maan talouden toiminta voi näkyä töiden lisääntymisenä tai vähentymisenä. Sama vaikutus on Venäjän ja muun maailman suhteilla.

Se, miten Suomessa hoidetaan tutkimuksen rahoitusta, liikennepolitiikkaa ja veropolitiikkaa tai miten kunnissa kaavoitetaan, vaikuttaa esimerkiksi siihen, matkustavatko erilaiset turistit tai sijoittuvatko yritykset Suomeen. Politiikalla voidaan siis vaikuttaa yritysten toimintaan – luoda mahdollisuuksia ja asettaa ehtoja. Suomi voi tehdä osansa, mutta yksin se on pieni. EU on yksi yritys tehdä yhdessä politiikkaa. Yritysten päätöksiin ei kansalaisilla ole suoraa vaikutusvaltaa, mutta EU:iin pääsee vaikuttamaan paitsi toukokuisissa EU-parlamentin vaaleissa, myös kotimaisissa vaaleissa.

Kaikesta yllämainitusta kertoo tämä lehti. Kukaan meistä ei enää ole yksin, vaan lukuisilla sidoksilla kiinni muussa maailmassa.

 

 

Teksti: Auli Kivenmaa, päätoimittaja

 

Uusimmat

Suosituimmat