Uutinen - 17.03.2020 klo 19.59
Työ ja perhe

Osa palvelualojen työntekijöistä voi viedä alakoululaisensa kouluun

Alaluokkalaisella voi olla oikeus osallistua lähieopetukseen, jotta vanhempi pääsee töihin yhteiskunnan kannalta kriittisiin tehtäviin esimerkiksi kauppaan, apteekkiin tai siivouspalveluihin. Kuva: Gettyimages

Alaluokkalaisella voi olla oikeus osallistua lähieopetukseen, jotta vanhempi pääsee töihin yhteiskunnan kannalta kriittisiin tehtäviin esimerkiksi kauppaan, apteekkiin tai siivouspalveluihin. Kuva: Gettyimages

Koululaisensa kanssa kotiin jäävälle ei makseta palkkaa, mutta lähiopetus jatkuu alakoululaisille, joiden vanhemmat ovat töissä yhteiskunnan kannalta kriittisillä aloilla.

Suomen hallitus päätti osana korona-viruksen leviämisen hidastamista ja riskiryhmien suojelemista lopettaa lähiopetuksen kouluissa keskiviikosta 18.3. alkaen.

Hallituksen päätös ei sulkenut kouluja kokonaan, vaan kouluissa järjestetään esiopetus sekä 1-3 luokkien lähiopetus niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Lisäksi järjestetään erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetus. Myös pamilaisia työskentelee yhteiskunnan toiminnan kannata kriittisillä aloilla.

Valtioneuvosto julkaisi tiistaina listan kriittisistä aloista. Sellaisiksi on nimetty muun muassa kauppa, kaupan logistiikkakeskukset ja kuljetus, Food Service tukkukauppa ja laitoskeittiöt, joukkoliikenteen turvahenkilöstö (vartijat ja järjestyksenvalvojat), lentoaseman turvatarkastushenkilöstö, lääkehuolto sisältäen lääkehuollon toimijat ja lääkehuollon toimintaan liittyvät logistiikkaketjut sekä  siivous- ja puhdistuspalvelut. Hallituksen päätöksen mukaan kunkin toiminnon osalta vain toiminnan kannalta välttämättömän henkilöstön lapsille tulisi opetus. Tarkennuksia on siis varmasti tulossa. Lähtökohta on lisäksi, että kaikki ne järjestävät lapsen oleskelun kotona, joille se on mahdollista.

Työntekijällä on oikeus jäädä perhesyistä hoitamaan lasta, mutta se tapahtuu palkatta. Sairaan lapsen hoitaminen on joidenkin työehtosopimusten mukaan palkallista, mutta vain alle 10-vuotiaille lapsille ja tavallisesti vain 3 päivää. Jos tulot eivät riitä välttämättömiin menoihin, voi toimeentulo täydentää hakemalla toimentulotukea Kelalta.

Palvelualoilla etätyön tekeminen onnistuu harvoin. Työntekijä voi yrittää sopia työnantajan kanssa myös mahdollisuudesta käyttää kertyneitä vapaita lapsen hoitoon. 

Lue lisää siitä, miten koronaepidemian vaikuttaa työsuhteisiin

 

 

 

 

Uusimmat

Suosituimmat