Uutinen - 24.06.2014 klo 08.28

Norjan kampaajien lakko saavutti tavoitteensa

Kampaajien vähimmäispalkka nousee Norjassa. Se oli yli kaksi viikkoa kestäneen ja juhannuksena päättyneen lakon keskeinen tavoite.

Kampaajien vähimmäispalkka nousee Norjassa. Se oli yli kaksi viikkoa kestäneen ja juhannuksena päättyneen lakon keskeinen tavoite.

Kampaajien, joilla on ammatillisen koulutuksen todistus, vähimmäispalkaksi sovittiin 17,50 euroa tunnilta. Viiden ja kymmenen vuoden työkokemuksen jälkeen palkat nousevat. Ilman todistusta vähimmäispalkka on 16,20 euroa tunnilta.

"Kampaajista 96 prosenttia on naisia", sanoo ammattiliitto Fagforbundetin neuvottelija Stein Guldbrandsen. "He ovat ammattilaisia, joilla on 16,90 euron vähimmäispalkka. Emme tunne yhtäkään miesvaltaista ammattitaitoisten työntekijöiden ryhmää, joiden vähimmäispalkka olisi alle 19,20 euroa tunnilta."

Ammattiliitto Fagforbundet päätti keskittyä erityisesti alan vähimmäispalkkojen nostamiseen. "Kampaajilla on Norjan huonoimmat lauantaityön lisät", Guldbrandsen lisää. Tehdyssä sopimuksessa myös lauantailisät nousivat selvästi.

Monet kampaajat ovat järjestäytymättömiä, ja siksi työehtokamppailu alalla on erityisen vaativaa, Guldbrandsen sanoo. Hän on kuitenkin tyytyväinen lakon tuloksiin.

"Hyvin järjestetyn ja tärkeän lakon hoitivat pontevat naiset, jotka eivät antaneet polkea itseään jalkoihin."

Kampaajien luottamusmies Katja Kålheim tunnustaa, että lakkovahtien saaminen ei aina ollut helppoa. Moni ei kuulu liittoon ja työskentelee pienellä työpaikalla.

"Alalla on vähän sellainen kulttuuri. Järjestytyminen tai työehtokamppailuun ryhtyminen on hiukan hyi hyi. Tämä lakko loi kuitenkin eri salongeissa työskentelevien kampaajien välille yhteenkuuluvuutta. He ovat seisseet yhdessä rinnakkain."

Heikki Jokinen

 

 

 

 

Uusimmat

Suosituimmat