Uutinen - 26.02.2015 klo 16.24

Nollatuntisopimus jakaa puolueet

Tampereella vaadittiin joulukuussa oikeutta osa-aikaisille. Kuva: Ari Korkala

Tampereella vaadittiin joulukuussa oikeutta osa-aikaisille. Kuva: Ari Korkala

Kysymys nollatuntisopimusten kieltämiseksi jakaa eduskuntapuolueet. UP-uutispalvelun kyselyssä SDP, perussuomalaiset, vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit olisivat kieltämässä nollatuntisopimukset. Asiaa harkitsisi RKP.

Nollatuntisopimusten kieltämiseksi kerätään paraikaa nimiä kansalaisaloitteeseen. Jotta aloite pääsisi eduskunnan käsittelyyn, siihen tarvitaan vielä noin 33 000 allekirjoitusta. Torstain aikana nimiä on kertynyt paljon.

Nollatuntisopimuksella oleva työntekijä työskentelee viikossa vähimmillään nolla tuntia ja enimmillään 40 tuntia, aina työnantajan ilmoittaman tarpeen mukaan. Varallaolosta ei makseta.

Lainsäädäntöteitse nollatuntisopimukset kieltäisi varmasti vasemmistoliitto. Kristillisdemokraatit haluaa, että asiasta sovittaisiin muutoin. SDP jättää oven auki myös työmarkkinaosapuolten väliselle sopimisille.

Eduskuntapuolueista ainoastaan kokoomus ja vihreät eivät kieltäisi nollatuntisopimuksia. Kumpikin perustelee kantaansa työmarkkinoiden joustavuudella.
Kokoomuksen puoluesihteeri Minna Arve toteaa, että nollatuntisopimukset johtuvat työmarkkinoiden jäykkyyksistä. "On totta, että tietyillä aloilla nollatuntisopimukset ovat ongelma, mutta ne eivät ole työmarkkinoilla ongelmien syy, vaan seuraus."

Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen sanoo, että puolue ei ota kantaa yksittäiseen työelämäkysymykseen, vaan kaikista asioista pitää neuvotella yhtä aikaa. Hänen mukaansa tarvitaan uusi yhteiskuntasopimus.

Kaikkien eduskuntapuolueiden mukaan nollatuntisopimusten ehdoista tulisi neuvotella. SDP:n puoluesihteerin Reijo Paanasen mukaan puolue on sitoutunut siihen, että nollatuntisopimukset saadaan järjestykseen.

Kansalaisaloitteen mukaan työajan minimiksi tulisi säätää 18 tuntia viikossa. Vasemmistoliitto kannattaa aloitetta. SDP:n mukaan yksityiskohtiin voi mennä vasta, kun kokonaisongelman ratkaisu häämöttää. "Omasta puolestani sanoisin, että tavoite on oikein hyvä", SDP:n Paananen sanoo.

Kokoomus ja vihreät eivät halua rajoittaa nollatuntisopimuksia, mutta pelisääntöihin nekin kaipaavat muutoksia. Vihreiden mukaan ongelmat pitää ratkaista muutoin kuin lainsäädännöllä.

"Hyvällä politiikalla voidaan pyrkiä siihen, että väärinkäytökset minimoidaan ja joustot hyödyttävät sekä työntekijöitä että työnantajia - ja sitä kautta Suomen kilpailukykyä. Pelkällä kieltämispolitiikalla ei tulevaisuudessa pärjätä", Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö sanoo. Kokoomuksen Arve vastaa, että nollatuntisopimuksia tulee kehittää reilumpaan suuntaan, mutta ei kieltää.

RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund toteaa, että nollatuntisopimukset voivat olla hankalia työntekijöille, mutta toisaalta ne tarjoavat joustavuutta työnantajille. "Selvää on, että nollatuntisopimuksia on tarkisteltava ja selkeät pelisäännöt on löydettävä", hän muotoilee.

Kansalaisaloitteen tueksi järjestettävä Vakiduuni-kierros päättyy lauantaina yleisötilaisuuksiin Helsingissä ja Kuopiossa.

 

 

 

Teksti: UP/Birgitta Suorsa

 

Uusimmat

Suosituimmat