Uutinen - 03.06.2019 klo 10.41
Nollatyö

Nollatuntisopimukset yleistyneet – marava-alalla jopa 15 prosentilla ei varmuutta työtunneista

Majoitus- ja ravitsemisalalla nollatyö on kaikista aloista suhteessa yleisintä. Kuvan henkilöt eivät liity uutiseen. Kuva: Getty Images

Majoitus- ja ravitsemisalalla nollatyö on kaikista aloista suhteessa yleisintä. Kuvan henkilöt eivät liity uutiseen. Kuva: Getty Images

Yli satatuhatta suomalaista tekee töitä ns. nollatuntisopimuksella, eli vailla varmuutta työtuntien ja toimeentulon tasosta. Majoitus- ja ravitsemustoiminnan alalla nollatyö on suhteessa kaikkein yleisintä, kaupoissakin yleistä.

Nollatuntisopimuksella työskenteli keskimäärin noin 106 000 palkansaajaa eli noin 5 % kaikista palkansaajista vuonna 2018, Tilastokeskus kertoi maanantaina. Luku on kasvanut selvästi edelliskerrasta kun Tilastokeskus selvitti asiaa: vuonna 2014 luku oli 89 000.

Kaikista aloista nollatyö oli suhteessa yleisintä majoitus- ja ravitsemustoiminnan alalla: nollatyön epävarmuus koski jopa 15:tä prosenttia alan työntekijöistä eli 11 000:ta työntekijää. Määrällisesti yleisintä nollatyö taas oli toisella pamilaisella alalla, sillä tukku- ja vähittäiskaupan alalla nollatuntilaisia oli 17 000.

Vajaa kolmannes (30 %) nollatuntisopimuksella työskentelevistä ei tiennyt joko juuri lainkaan tai vain päiväksi–pariksi ennakolta tulevat työtuntinsa. Lähes sama osuus oli niitä, jotka tiesivät työtuntiensa ajoittumisen enintään viikoksi–pariksi. Noin 40 prosenttia tiesi työtuntinsa ajoittumisen kuukaudeksi tai pidemmäksi aikaa eteenpäin, Tilastokeskus kertoi.

Reilu kolmannes nollatuntilaisista oli alle 25-vuotiaita, naisia ja miehiä on joukossa suunnilleen yhtä paljon. Vain 23% työskenteli kokoaikaisesti. Vain 40% kaikista nollasopimuslaisista teki nollatyötä omasta halustaan.

Asiasta kysyttiin Tilastokeskuksen laajan työvoimatutkimuksen yhteydessä. Luvut perustuvat sen haastateltavien omaan kertomukseen työtilanteestaan.

 

 

 

 

Uusimmat

Suosituimmat