Uutinen - 13.02.2015 klo 09.31

Nollatuntilaisella on kaksi työtä, mutta ei työtunteja

Krista Fagerlundille nollasopimus ei toiminut tienä takaisin vartijan töihin. Kuva: Miisa Kaartinen

Krista Fagerlundille nollasopimus ei toiminut tienä takaisin vartijan töihin. Kuva: Miisa Kaartinen

Kansalaisaloite vaatii rajoituksia nollasopimuksille. Vartija Krista Fagerlundin mielestä syystä: hän jäi ilman työvuoroja ja harkitsee alanvaihtoa.

Nollasopimukset, joissa työnantaja ei takaa työntekijälle lainkaan minimituntimäärää, ovat olleet Kataisen ja Stubbin hallitusten työlistalla, mutta lakiesityksiä ei ole kuulunut. Nyt kansalaisaloite hakee työntekijöiden pompottelulle stoppia, ja sen ympärille on perustettu Operaatio vakiduuni -kampanja.

Tamperelainen vartija Krista Fagerlund on osallistunut kampanjaan keräämällä allekirjoituksia kaupungilla. Fagerlundilla on siihen vahva motiivi: hänellä on työsopimus kahteenkin turvallisuusalan yritykseen, mutta työvuoron hän sai viimeksi lokakuussa. Nollasopimuksista pahimmillaan on siis kyse.

Fagerlund teki aiemmin pääkaupunkiseudulla yli 5 vuotta alan töitä, ensin oppisopimuksella ja sitten vakituisena. Tampereelle muuttamisen jälkeen töitä löytyi vain nollasopimuksilla.

"Kelan harkinnanvaraisella työmarkkinatuella tässä elellään, vaikka on kaksi työsopimusta plakkarissa", hän harmittelee.

"Joko olen kotona ja odotan soittoa töihin, tai lähden toiselle alalle työkokeiluun ja pyrin sitten myöhemmin opiskelemaan", Fagerlund pohtii ratkaisuja umpikujaansa.

Pam-lehden haastattelema kaupan alan työntekijä taas piti nollasopimusta itselleen hyvänä vaihtoehtona. Työvuoroja yleensä oli, kun hän niitä halusi.

"Olin opiskelemassa, ja lisäksi sairaus on estänyt viime aikoina kokoaikaisen työnteon. Haluan kuitenkin tehdä töitä silloin kun terveyteni sen sallii. On sellaisia vajaakuntoisia kuin minä, joilla ei ole tiedossa, miten työkyky vaihtelee", hän sanoo.

Lisää aiheesta Pam-lehdessä 2/2014, joka ilmestyi 13.2.

Näköislehdessä myös:

Suomalaisetko tuppisuisia? Karaokebaareissa on toisin

Oikea työasento ehkäisee kremppoja

Kuntokeskuksen nuoret kaipaavat alalle kunnon työehtoja

 

 

Teksti: Tuomas Lehto

 

Uusimmat

Suosituimmat