Uutinen - 19.12.2014 klo 14.23

Naisten pitkä piina oikeudessa

Naisten piina jatkui monta vuotta. Kuva: iStock Photo

Naisten piina jatkui monta vuotta. Kuva: iStock Photo

Kaupan alan yrityksen toimitusjohtajaa epäillään työturvallisuusrikoksesta ja työsyrjinnästä. Osa naisalaisista on kokenut myös seksuaalista häirintää. Pohjois-Savon käräjäoikeus antaa jutussa tuomion tammikuun lopussa.

Seitsemän naistyöntekijää joutui monella tavoin kaltoin kohdelluksi työpaikallaan usean vuoden ajan. Pohjois-Savon käräjäoikeus käsitteli tapausta kuluneella viikolla.

Kaupan alalla toimivan yrityksen toimitusjohtaja on syytteen mukaan käyttäytynyt epäasiallisesti alaisiaan kohtaan. Hän muun muassa käytti naisista jopa halventavia nimityksiä sen sijaan, että olisi puhutellut heitä heidän oikeilla nimillään. Hän vähätteli työpaikan sisäilmaongelmia ja kun niistä yritettiin puhua, hän katkaisi lämmön ja lämpimän veden ainakin osasta työpaikkaa kesäajaksi. Lehtitietojen mukaan hän myös vaikeutti alaistensa pääsyä työterveyshuoltoon.

Viisi naisista on kokenut myös seksuaalista häirintää: puristelua, koskettelua, seksuaalisväritteistä kommentointia. Kyse on työsyrjinnästä, jos työntekijät joutuvat epäedulliseen asemaan sukupuolen takia.

Johtajan käytös muutti työpaikan ilmapiirin uhkaavaksi, vihamieliseksi ja ahdistavaksi. Työntekijät vaativat huonon kohtelun lopettamista, mutta vaatimus kaikui kuuroille korville. Naiset saivat kuulla uhkailuja töiden loppumisesta, kun he yrittivät puuttua johtajan käytökseen. Heidän kärsimyksensä alkoi vuonna 2009 ja jatkui vielä 2013, kunnes he saivat tarpeekseen ja alkoivat joukolla panna huonolle kohtelulle pistettä. He muun muassa kertoivat tapahtumista työterveyslääkärille, joka oli sittemmin oikeudessa todistamassa heidän puolestaan.

PAMin ajamassa oikeusjutussa epäillyn rikoksen uhreja edustaa asianajaja Pirkko Pesonen. Hän on hämmästynyt ja järkyttynyt siitä, että tällaisia asioita tapahtuu tänä päivänä työelämässä. Hän kuvailee naisten joutuneen työskentelemään pelon ilmapiirissä. ”On hienoa, että naisista löytyi yhdessä voimaa lähteä viemään asiaa eteenpäin”, Pesonen sanoo.

 

 

Teksti: Jonna Söderqvist

 

Uusimmat

Suosituimmat