Uutinen - 11.11.2016 klo 09.09

Miksi kokki ei mene töihin?

Kuva: iStockphoto. Graafi: Janne Hulkkonen

Kuva: iStockphoto. Graafi: Janne Hulkkonen

(Pam-lehti 13/2016) Julkisuudessa on keskusteltu ravintola-alan työvoimapulasta. Työtön nuori kokki saattaa miettiä muita urapolkuja mieluummin kuin tarjolla olevaa raskasta vuorotyötä pienellä palkalla. Äkkilähtö töihin -hankekaan ei ole houkutellut.

– Nuoret ravintola-alan ammattilaiset ovat parempia kuin koskaan, se ei ole ongelma. Ketjupaikoissa työvoimasta on pulaa, koska työ ei ole motivoivaa, ja palkka on aivan surkea. Pienemmissä laaturavintoloissa taas toimitaan tessin vastaisesti, ei kovin inhimillisesti.

Vajaat 20 vuotta ravintola-alalla työskennellyt kokki haluaa pysyä nimettömänä, koska ”näistä asioista ei puhuta”. Uralle mahtuu sekä ketjupaikkoja että pienempiä ”kärkipaikkoja”, suosittuja laaturavintoloita.

Julkkiskokkien ja television kokkiohjelmien nostattama innostus kohtaa todellisuuden. Etenkin pääkaupunkiseudulla kiistaton totuus on, että ravintolat kärsivät työvoimapulasta samaan aikaan kun päteviä kokkeja on työttöminä. Ely-keskuksen tilastojen mukaan kehitys on kulkenut tähän suuntaan jo useamman vuoden. Tarjolla on paljon osa-aikaista ja vuorotyötä, mutta se ei ole syy pulaan.

– Perustelen sitä ainakin majoitus- ja ravitsemisalan voimakkaalla kasvulla. Pääkaupunkiseudulla turismi on lisääntynyt huomattavasti, Ely-keskuksen tutkija Jouni Nupponen sanoo.

Muun muassa Kauppalehti on nostanut esiin tämän ”kohtaanto-ongelman” syitä: pääkaupunkiseudun kalleus ja ravintola-alan palkkataso eivät ole hyvä yhdistelmä. Pam-lehden haastattelema kokki uskoo, että suuri osa nuorista alalle valmistuneista jättäytyy pois, ja tämä kehitys jatkuu.

Ely-keskus on päättänyt tarttua härkää sarvista yhdessä yksityisten palveluntuottajien kuten henkilöstövuokrausyrityksien kanssa käynnistämällä niin sanotun Äkkilähtö töihin -ostopilotin. Se työllistää nuoria ravintola-alan sekä digimarkkinoinnin tekijöitä. Toistaiseksi tulos on ollut vaatimaton. Ajatuksena on, että vuokrafirma välittää TE-toimistossa 3–6 kuukautta työttömänä olleen nuoren mieluiten vakituiseen kokoaikaiseen työpaikkaan, ja saa siitä tulospalkkion.

Lisää aiheesta Pam-lehdessä 13/2016, joka ilmestyi 11.11.

 

 

Teksti: Sini Saaritsa

 

Uusimmat

Suosituimmat