Uutinen - 04.09.2014 klo 14.20

Microsoftin irtisanomiset tuntuvat ISS Palveluissa

Microsoft sulkee Oulun toimipisteensä. Kuva: Lehtikuva / Markku Ruottinen

Microsoft sulkee Oulun toimipisteensä. Kuva: Lehtikuva / Markku Ruottinen

Oulun ELY-keskus haluaa EU:n työllistämistukirahaa myös palvelualoille.

Microsoftin heinäkuussa ilmoittama yli tuhannen henkilön vähennysaikomus oli kova isku ISS Palvelujen työntekijöille.

Erityisesti se osui ISS:n ravintolatyöntekijöihin, jotka olivat juuri alkaneet hoitaa Microsoftin henkilöstöravintoloita Espoossa, Salossa, Tampereella ja Oulussa. ISS rekrytoi keväällä kymmeniä uusia työntekijöitä, jotta se sai kesäkuussa käynnistettyä henkilöstöravintolat, jotka olivat siirtyneet sille Sodexolta silloisen Nokian järjestämässä kilpailutuksessa.

Nyt ISS Palveluissa käydään yt-neuvotteluja, jotka koskevat kaikkia Microsoftille palveluja tuottavia työntekijöitä. ISS ei kerro, kuinka monta heitä on. Pam-lehden tietojen mukaan määrä on runsaat 200.

ISS:n ravintolatyöntekijä Oulusta kertoo, että työpaikalla ollaan "ihan kysymysmerkkinä". Osa työntekijöistä on muuttanut kaupunkiin muualta Suomesta ison, kansainvälisen asiakkaan vuoksi. Joillain on vielä koeaika kesken.

Microsoft vahvisti viime viikolla, että se sulkee Oulun toimipisteen. Oulun Microsoftissa lopettamispäätös koskee 500:aa ihmistä, ISS:ssä muutamaa kymmentä. Henkilöstöravintoloiden lisäksi ISS hoitaa Microsoftin Suomen-toimipisteiden vartiointia, kiinteistönhoitoa ja teknistä huoltoa. Oletus on, että työt loppuvat.

ISS:n kiinteistöpalvelujen Oulun ja Kainuun alueen pääluottamusmies Jouni Daavitsainen ei ole kuitenkaan kovin huolissaan tilanteesta.

"Työntekijät ovat sen verran vanhoja kettuja, että tietävät, että töiden määrä pysyy suht vakiona, vaikka välillä joutuu erivärisiä haalareita vetämään niskaan", Daavitsainen sanoo.

Työsuhteiden päättämisessä on pitkät irtisanomisajat. Daavitsaisen mukaan tilanteet ehtivät muuttua vielä monta kertaa ennen irtisanomisaikojen päättymistä, ja ihmisillä on aikaa järjestellä asioita.

Oulu esittää EU-tukea palvelualojen työllisyyden hoitoon

Nokian ja sen toimintaan liittyvien yritysten väen vähennykset ovat kutistaneet Oulun ICT-teollisuutta. Kaupungin työttömyysaste nousi kesällä lähes 16 prosenttiin, vuoden 2008 tasolle. Hyvin tienaavan väen työttömyys heijastuu myös palvelualoille, ja kaupungissa pohditaan, miten Stockmannin, hotellien sekä lentokentän matkustajamäärien käy.

Osuuskauppa Arinan toimialajohtajan Ulla Peltoniemen mukaan ravintoloiden asiakasmäärät ovat laskeneet noin viisi prosenttia, mutta Sokos-hotellien käyttöasteet ovat pysyneet hyvinä ja matkailijoita on käynyt Oulussa jopa aiempaa enemmän.

"Ainakaan näiden Microsoftin yt:iden takia ei ole tarvetta vähentää työvoimaa ja työtunteja. Yleinen taloudellinen tilanne näyttää kuitenkin huolestuttavalta", Peltoniemi sanoo.

Pohjois-Pohjanmaalla oli heinäkuussa työttömänä 1131 myyjää, 152 tarjoilijaa ja 211 kiinteistönhuoltajaa, kertoo alueen TE-toimiston johtaja Maire Mäki.

"Toisaalta kaupassa, kuljetuksessa ja kiinteistöpalveluissa tapahtuu eläköitymistä ja paikkoja tulee auki. Ne eivät tosin ole välttämättä kokoaikaisia", Mäki sanoo.

Pohjois-Pohjanmaan työllisyyden hoitoon on varattu täksi vuodeksi 42 miljoonaa euroa, josta osa on tukea äkillisen rakennemuutoksen alueelle. Mäki vakuuttaa, ettei miljoonia kohdisteta vain ICT-alalle, vaan tasapuolisesti kaikille työnhakijoille. Lisäksi Oulun seutu on saanut työllistämistukea ICT-alalle EU:sta.

Alueen ELY-keskus on juuri esittänyt, että hallitus ottaisi huomioon ICT-alan lisäksi myös palvelu- ja muut seurannaisvaikutusalat, kun se hakee Euroopan globalisaatiorahaston työllistämistukea Microsoftin irtisanomisista kärsiville alueille.

Fakta: EU rahoittaa työllistymistä

* Euroopan globalisaatiorahasto EGR edistää työllistymistä tarjoamalla työnhakijoille tukea työnhakuun, koulutukseen ja yrittäjyyteen.

* Suomi on hakenut EGR-tukea neljä kertaa: 2007 Perloksen irtisanomisten johdosta, 2012 ja 2013 Nokian irtisanomisten jälkeen sekä 2014 STX Finlandin Rauman telakan sulkemisen vuoksi.

* Pohjois-Pohjanmaalla on käytössä EGR-tukea 2,9 milj. euroa Nokialta ja sen alihankkijoilta irtisanottujen työllistämiseen helmikuuhun 2015 asti.

* Microsoftin irtisanomisten johdosta työ- ja elinkeinoministeriöllä on tekeillä uusi hakemus, johon Pohjois-Pohjanmaan viranomaiset ovat pyytäneet sisällytettäväksi myös palvelualat.

Aiheesta aiemmin: ISS saanee Nokian ja Microsoftin, Pam-lehti 4/2014

 

 

Teksti: Josetta Nousjoki

 

Uusimmat

Suosituimmat