Artikkeli - 26.09.2014 klo 09.00

Merja Kyllönen: Kotimaassa osataan

Maailmalla reissatessa on tullut majoituttua ja nautittua aterioita monenlaisissa ravitsemus- ja majoitusliikkeissä. Ministeriaikanakin tuli nähtyä jos jonkinlaista paikkaa ja palvelua, ja siksi ajattelin, että kotimaan osaajia on todella syytä kehaista!

Ymmärrämmeköhän itse, kuinka hyvin asiat ovatkaan oman maan kamaralla?

Harvemmin kotimaassa sähkölaitteet näyttävät paloturvallisuuden kauhukuvalta. Harva hotelliasiakas joutuu miettimään kylpyhuoneessa, milloin esihistoriallinen istuma-amme onkaan viimeksi pesty. Suomessa en ole myöskään joutunut taistelemaan vuoteessani elävän kirppusirkuksen kanssa elintilasta öiseen aikaan, puhumattakaan isommista huoneseuralaisista.

Kuvat voivat varauspalveluissa olla kauniita ja arviotkin kohtalaisia, mutta ulkomailla näet usein hotellin todellisen kunnon ja tilan vasta paikan päällä. Ministerin tai mepin hotellielämä ei siis aina ole niin ruusuista kuin matkakustannuksia tarkasti syynäävän mediajulkisuuden perusteella voisi olettaa.

Tasalaatua alkaa reissatessa arvostaa. Palvelualalla hotelleissa ja ravintoloissa toimivat ihmiset tekevät paljon työtä, joka ei näy asiakkaalle ulospäin – paitsi silloin, kun joku on pielessä. Puhtaat vuoteet, petivaatteet, pyyhkeet ja huonetilat eivät synny itsestään. Ne vaativat nopeita toimia ja ahkeria ihmisiä, jotka tekevät työnsä kaikessa hiljaisuudessa – ja muuten aivan helekkarin pienellä palkalla työmäärään nähden.

Sinne me sitten vain köllähdämme tyytyväisinä puhtaan huoneen puhtaisiin petivaatteisiin mahat täysinä, emmekä muista edes kiitosta murahtaa.

Koska meillä on kotimaassa tapana yleensä vain napista takanapäin, jos inhimillisissä hommissa on sattunut moka, ajattelin, että nyt tämä meppi kiittää ja isolla äänellä: kiitos kotimaani palveluala! Te ootta ihan mahtavie!

 

 

 

Teksti: Merja Kyllönen, europarlamentaarikko (vas.) ja runoratsu

 

Uusimmat

Suosituimmat