Uutinen - 03.10.2018 klo 10.03
Työtaistelu

Meneillään on rajattu lakko

Pääluottamusmies Timo Tiikkaja kuvattiin tiistaina Lahdessa. Kuva: Lauri Rotko

Pääluottamusmies Timo Tiikkaja kuvattiin tiistaina Lahdessa. Kuva: Lauri Rotko

PAM ja neljä muuta ammattiliittoa ovat käynnistäneet vuorokauden mittaisen rajatun lakon.

Tyypillisiä PAMin lakkokohteita ovat henkilöstöravintolat, jotka toimivat teollisuuslaitosten sisällä. Fazer Food Servicen pääluottamusmies Timo Tiikkaja on seurannut neljän ravintolan lakkovalmisteluja Itä- ja Etelä-Suomessa. Hän on puhelimitse neuvonut, kuinka lakkoon mennään ja miten lakkoavustuksia haetaan.

”Kun PAM on asettanut kaikki sopimusalamme työt lakkoon tietyissä paikoissa, niin lakko koskee keittiöissä niin työntekijöiden kuin esimiesten tekemää työtä”, Tiikkaja sanoo.

Hän korostaa, että lakko kohdistuu maan hallitusta eikä työnantajaa kuten Fazeria vastaan. Lakolla puolustetaan pienten yritysten työntekijöiden irtisanomissuojan säilymistä nykyisellään. Fazer on iso yritys, joten siellä lakossa olevat puolustavat pikkuyritysten työntekijöiden työsuhdeturvaa.

”Tässä näytetään hallitukselle, että palkansaajilla löytyy keskinäistä solidaarisuutta”, Tiikkaja sanoo.

Tiikkaja kokee, että lakkopäivä antaa kyytiä muillekin nykyisen hallituksen tekemille huononnuksille työelämässä.

”Työntekijöiden kyykyttäminen, työehtojen heikentäminen ja työttömien rankaiseminen saavat riittää. Todellakin.”

Lakko jatkuu ensi yöhön

Henkilöstöravintoloiden lisäksi PAMista lakon piirissä on siivous- ja kiinteistönhoito sekä vartiointi tietyissä teollisuuslaitoksissa, joissa muutkin työntekijät ovat lakossa. PAMin järjestöpäällikkö Heidi Lehikoinen arvioi, että lakon laajentaminen vartijoihin nosti palvelualoilla lakon piiriin kuuluvien määrän reiluun kahteen tuhanteen. Hänkin näkee tämän lakon merkityksen laajempana kuin yksin irtisanomislakiin liittyvänä.

”Kyse on siitä periaatteesta, kuinka pitkälle ihmisten perusturvaa heikennetään tämän hallituskauden aikana. Ja siitä, voiko ihmiset asettaa eriarvoiseen asemaan työnantajan koon mukaan", Lehikoinen arvioi. 

Tässä poliittisessa lakossa ovat mukana myös Teollisuusliitto, Elintarviketyöntekijöiden liitto SEL, Sähköliitto sekä esimiesten ja asiantuntijoiden Pro.  

Keskiviikkona puoliltaöin alkanut lakko päättyy ensi yönä puoliltaöin.

Lisätiedot täältä

 

 

 

Teksti: Marja Ikkala

 

Uusimmat

Suosituimmat