Artikkeli - 28.01.2020 klo 09.20
Työelämä

Marketissa on aina joku töissä – Kolme myyjää kertoo, mistä heidän työpäivänsä täyttyvät

Itäkeskuksen Prisman myyjä Kirsi Lappalainen tekee aamu-, ilta- ja yövuoroa. Joskus pitää ottaa muutaman tunnin päiväunet, jotta jaksaa. Kuva: Eeva Anundi

Itäkeskuksen Prisman myyjä Kirsi Lappalainen tekee aamu-, ilta- ja yövuoroa. Joskus pitää ottaa muutaman tunnin päiväunet, jotta jaksaa. Kuva: Eeva Anundi

Seurasimme 24 tunnin ajan, miten myyjät pitävät huolen siitä, että hypermarketin hyllyt notkuvat tavaraa ja tuhannet asiakkaat saavat haluamansa.

3.15

Myyjä Kirsi Lappalainen, 47, kurkkaa puhelimen kelloa, vaikka herätyksen pitäisi piipata vasta tunnin päästä. Uni on jo karannut, joten Lappalainen nousee ylös. Hän keittää kahvit, käy polttamassa tupakan ja selaa puhelintaan. Töihin Itäkeskuksen Prismaan pitää lähteä vasta reilun kahden tunnin päästä.

6.00

Marketissa leijailee makea pullan tuoksu, kun Lappalainen käy varaston puolella tiiminvetäjän ja muiden aamuvuorolaisten kanssa läpi päivän briiffiä. Hänen työlistalla on juomaosaston siistimistä ja kuorman purkua. Tiiminvetäjä kertoo edellisen päivän myynnin. Summa on huomattava.

”En seuraa myyntilukua, mutta kyllä se motivoi. Me myyjäthän olemme työllämme sen luvun tehneet”, Lappalainen sanoo.

Ja töitä riittää. Lappalainen kävelee kuormalta hyllylle ja takaisin. Päivän aikana tulee helposti 10 000 askelta täyteen, se selviää puhelimen askelmittarista.

Myyjä Kirsi Lappalainen on työskennellyt kaupan alalla kolme vuosikymmentä. Tuona aikana valikoima on kasvanut huimasti. Kuva: Eeva Anundi

7.11

Eläkeläisrouva työntää hitaasti ostoskärryjä säilykehyllyjen välissä. Näin aikaisin marketissa on selvästi enemmän työntekijöitä kuin asiakkaita.

Valtaosa käytävillä ahertavista vihreäliivisistä myyjistä tekee osa-aikatyötä, tavallisesti 30 tuntia viikossa. Välillä heille tarjoutuu mahdollisuus tehdä lisätunteja.

”Joillekin se sopii. Itse olen kokoaikainen, onneksi. Olen yksinhuoltaja ja haluan tietää tarkkaan kuukausipalkkani. Se tuo varmuutta”, Lappalainen tuumaa.

Viime vuosien aikana myös vuokratyövoiman käyttö on lisääntynyt. Lappalaisen mukaan monet vuokratyöntekijät ovat jo käyneet tutuiksi työkavereiksi.

Lappalainen on itse työskennellyt Itäkeskuksen Prismassa 11 vuotta, aivan sen avaamisesta lähtien. Kaikkiaan työvuosia kaupan alalla on kertynyt kolmisenkymmentä.

”Tuona aikana suurin muutos on ollut valikoiman kasvu. Tavaraa tulee aina vain enemmän ja useampaa sorttia. Myös einesruuan suosio on lisääntynyt selvästi. Ihmiset haluavat nopeaa ja helppoa.”

12.16

Nyt käytävillä näkyy eläkeläisten lisäksi paljon pikkulapsia vanhempineen. Ostoskärryihin sujahtaa vaippapaketteja ja Piltti-purkkeja.

Lappalaisen purettavana olleet kaksi kuormaa ovat huvenneet, mutta vieläkin riittää hyllytettävää. Hänen asetellessaan limsapulloja esille eläkeläisherra tulee juttelemaan. Vaikka ollaan suuressa marketissa, käyvät vakioasiakkaat tutuiksi.

”Moni ikäihminen on yksinäinen. Välillä joku tulee kysymään, missä on sitä ja tätä, vaikka tiedän heidän tietävän vastauksen.”

Piccolo on oikea minitietokone. Siitä löytyy lähes kaikki tieto, jota myyjä työssään tarvitsee. Kuva: Eeva Anundi

14.05

Marketin toisessa kerroksessa käyttötavaraosastolla Kenneth Sarlin, 56, purkaa lavalta pattereita ja lamppuja hyllyyn. Korvassaan hänellä on radiopuhelimen kuuloke ja taskusta löytyy puhelin ja minitietokone piccolo.

Piccololla on lähes kaikki myyjien tarvitsema tieto marketin valikoimasta. Sieltä selviää muun muassa, mikä on kunkin tuotteen saldo, milloin tavaraa on tulossa lisää ja onko jollakin tuottajalla toimitusvaikeuksia. Minitietokoneen kautta voi myös tehdä tilauksia.

Myös radio on helpottanut myyjien työtä paljon. Jos asiakas kyselee vaateosastolla olevalta myyjältä, löytyykö kaupan leluvalikoimasta tiettyä mallia, voi myyjä huikata kysymyksen radioon. Lähimpänä oleva käy tarkistamassa tilanteen.

"Englanniksi en palvele, sillä S-ryhmä ei maksa kielilisää”

16.53

Alakerran päivittäistavaraosastolla eletään päivän ruuhkaisinta aikaa. Töistä kotiin matkalla olevat poikkeavat ruokaostoksille. Tungos kestää arkisin iltayhdeksään asti. Myös käyttötavaraosastolla on väkeä aiempaa enemmän, vaikka ruuhkaksi ei voi tilannetta kuvailla.

Tämän tästä asiakkaat pysäyttävät kuormaa purkavan Sarlinin ja kysyvät ”Missä on” tai ”Onko teillä”. Viikko sitten Oulusta Helsinkiin muuttanut Md Rumman kysyy englanniksi Sarlinilta neuvoa auton lämmityskaapelin etsintään. Sarlin ei vastaa mutta johdattaa miehen autotarvikehyllyn luo, josta sopiva kaapeli löytyy.

”Äidinkieleni on ruotsi ja puhun myös suomea. Englanniksi en palvele, sillä S-ryhmä ei maksa kielilisää”, Sarlin sanoo.

Kennethin mielestä kauppojen ei tarvitsisi olla auki aina. Esimerkiksi juhlapyhinä oven voisi laittaa säppiin. Kuva: Eeva Anundi

17.55

Julkisuudessa on puhuttu paljon kaupan alan murroksesta. Verkkokauppa lisääntyy ja perinteiset kaupat ovat ahtaalla. Moni ennustaa yhä useamman myymälän sulkevan tulevaisuudessa ovensa.

”En ole huomannut, että verkkokauppa jotenkin verottaisi meidän myyntiämme. Sitä olen kyllä miettinyt, miten kaikille uusille kauppakeskuksille riittää pääkaupunkiseudulla asiakkaita”, Sarlin pohtii.

Sarlinin työnantajakin on lähtenyt mukaan verkkokauppaan. Netistä tilattava kauppakassi on kasvattanut suosiotaan. Myös käyttötavaraa voi tilata Prisman nettikaupasta.

”Asiakkaat eivät aina ymmärrä, että meillä ei täällä myymälässä ole kaikkea sitä, mitä verkkokaupassa on. Hinnatkin voivat olla verkossa ja myymälässä erilaiset. Siitä tulee joskus asiakkailta sanomista.”

Myyjä Iiris Reiman rakastaa työtään ja pitää yövuoroista. Kuva: Eeva Anundi

23.02

Kassamyyjä Iiris Reiman, 54, on juuri vaihtanut paikkaa edellisessä vuorossa olleen myyjän kanssa, tervehtinyt ystävällisesti seuraavaa asiakasta ja alkanut vilauttaa tuotteiden viivakoodeja kassalaitteelle.

”Jonoja on yleensä aina puoleenyöhön tai yhteen asti. Yön hiljaisin hetki on puoli kolmen ja puoli neljän välillä”, Reiman kertoo.

Erikoistapauksissa Prismassa on kymmenien metrien jonot läpi yön. Näin kävi viimeksi, kun Suomi voitti jalkapallon EM-karsinnoissa Luxemburgin.

00.23

Liukuhihnalla valuu maitotölkkejä, riisipaketteja, leipäpusseja, hedelmiä, vaippoja, lastenvaatteita… Ihmiset ostavat yöllä aivan samoja asioita kuin päivälläkin.

”Moni kollega ei käy lainkaan kaupassa sunnuntaisin tai paheksuu yövuoroja. Minä en. Maailma on muuttunut, ja yöllinen aukiolo palvelee monia asiakkaita.”

”Täällä käy öisin ihan tavallisia ihmisiä. Epäsäännöllisen työn tekijöitä on varmaan tavallista enemmän. Sairaanhoitajia, taksikuskeja, postinjakajia, poliiseja… Mutta käy täällä lapsiperheitäkin”, sanoo Reiman.

Zohaib Shahzad (vas.), Cheema Ahmed Kaza ja Azeem Iqbal asioivat kassalla puolen yön aikaan. Miehet kertovat, että myöhäiset kauppareissut sopivat heidän työ- ja opiskeluaikatauluihinsa. Kuva: Eeva Anundi
Kassalle saapuu sähköpyörätuolissa istuva mies. Toinen asiakas tulee auttamaan ja nostelemaan ostoksia liukuhihnalle.

”No mutta hei. Mitäs tänään kuuluu”, Reiman tervehtii vakioasiakasta.

Mikoksi esittäytyvä mies kertoo asioivansa kaupassa mielellään öisin, sillä päivän tungoksessa pyörätuolin kanssa liikkuminen olisi hankalaa.

Satunnaisesti asiakkaina on myös laitapuolenkulkijoita, jotka hakevat pientä evästä ja jäävät lämmittelemään. Reimanin mukaan heistä ei ole mitään haittaa.

02.37

Asiakkaiden määrä on selvästi vähentynyt. Hiljaisina hetkinä kaksi vuorossa olevaa kassamyyjää täydentävät karkki- ja muovipussivarannot. Vaihtavat iltapäivälehdet uusiin ja hyllyttävät taloustarvikkeita.

Puuhaa riittää, mutta Reimania ei väsymys paina. Hän viilettää kassalta toiselle kuin Duracel-pupu.

”Eilen menin nukkumaan puolilta päivin, ja kello herätti 20.30. Tekisin pelkkää yötä, jos saisin. Yötyö sopii tällaiselle leskelle, jonka lapset ovat jo aikuisia.”

Reimanin mukaan pikkutunneille suorastaan jonottaa työntekijöitä. Yövuoroihin vetävät yölisät.

”Minulle yövuorot ja tämä työ ovat kuin kutsumus. On melkein puolet palkasta, että saa tehdä työtä, josta tykkää. Olen liikunnallinen, vilkas ja tykkään seurustella ihmisten kanssa”, Reiman naurahtaa.

4.45

Yhden jos toisenkin asiakkaan ostoslistalla on energiajuomaa. Aamuvuoroon menijät ovat tulleet ostoksille. Kassojen luona partioi vartija. Reiman vakuuttaa, ettei ole koskaan pelännyt Prisman yövuorossa.

”Täällä on kuin pyhäkoulussa. Toista oli, kun olin takavuosina yksin yöllä töissä huoltoasemalla.”

5.59

”Hyvää yön jatkoa” on vaihtunut toivotukseen ”Hyvää päivän jatkoa”. Vielä tunti ja Reimanin vuoro päättyy. Edessä on kolmen päivän vapaa.

Aukioloajat vapautuivat

Vähittäiskauppojen sekä parturi- ja kampaamoliikkeiden aukioloaikoja koskevat rajoitukset poistuivat vuoden 2016 alusta (1618/2015). Elinkeinonharjoittaja voi itse päättää, milloin hän pitää liikkeensä auki, eikä poikkeuslupia aukioloon tarvitse enää hakea.

Osa-aikaisena työskentelevien myyjien määrä on lisääntynyt. Vuonna 2016 luku oli 38 500 ja vuonna 2018 40 900.

 

 

Teksti: Anu Vallinkoski

 

Uusimmat

Suosituimmat