Artikkeli - 02.03.2018 klo 11.40
Työelämä

Maria Opoku-Aikins haluaa rikkoa jään hiljaisten suomalaisten ympäriltä

Ghanalais-valkovenäläinen Maria Aikins, 29, kuvattiin Ylöjärvellä.

Ghanalais-valkovenäläinen Maria Aikins, 29, kuvattiin Ylöjärvellä.

Valokuvaaja Uwa Iduozeen halusi näyttää siivooja Maria Opoku-Aikinsin monitasoisena ihmisenä. Kun työpäivä tamperelaisravintoloissa on ohi, Opuko-Aikins palaa Ylöjärven maisemiin.

Muotokuvia-sarjassa pyysimme neljältä huippukuvaajalta omaa vahvaa näkemystä ja persoonallista otetta pamilaisista työntekijöistä. Kuvattavat ovat ulkomaalaistaustaisia, jotka tuovat työpaikoille uudenlaisia toimintatapoja tai ripauksen uutta kulttuuria. 

"Olen asunut Ghanassa, Venäjällä, Australiassa, Valko-Venäjällä ja nyt Suomessa. Olen tavannut niin paljon ihmisiä, että se on auttanut minua tulemaan toimeen sosiaalisissa tilanteissa.

Silti loukkaannuin, kun minulle sanottiin Suomessa ensimmäisen kerran EI päin naamaa. Sitten opin, että ihmisillä on täällä tapana sanoa asiat suoraan.

Olen opastanut suomalaisia työkavereitani, etteivät he puhuisi asiakkaille tylysti.

Tulin Suomeen opiskelemaan rauhan- ja konfliktintutkimusta, mutta olen myös koko ajan tehnyt työtä palvelualojen yrityksissä. Nyt siivoan tamperelaisia ravintoloita.

Olen opastanut suomalaisia työkavereitani, etteivät he puhuisi asiakkaille tylysti. Jos minä en esimerkiksi voi auttaa jotakuta ihmistä, olen siitä todella pahoillani ja myös ilmaisen sen.

Koetan tehdä työni hyvin, ja pomoni luottaa minuun. Yhtä lukuun ottamatta kaikki ulkomaalaiset ystäväni ovat täällä siivoojina, vaikka heillä on muiden alojen tutkintoja."

Maria Opoku-Aikins rohkaisee suomalaisia puhumaan enemmän ulkomaalaistaustaisille.

"Kaikki maahanmuuttajat eivät tiedä oikeuksiaan ja mitä palkkaa heille pitäisi maksaa. Osa työnantajista tietää tämän ja käyttää sitä hyväkseen.

Vaikeinta Suomessa on yksinäisyys.

Erään aiemman työpaikkani esimies ei olisi maksanut minulle lomarahoja, mutta sain apua liitosta. Olen siitä niin iloinen: muuten ne rahat olisivat jääneet saamatta. Minä en ensin tiennyt, mikä PAM on, mutta työkaverini ehdotti siihen liittymistä.

Suomalainen työehtosopimusjärjestelmä on todella hyvä. Nykyään kannan laukussani englanninkielistä työehtosopimusta."

Maria Opoku-Aikinsin on määrä saada tutkintonsa valmiiksi vuoden sisällä. Hän toivoo löytävänsä jatkossa töitä esimerkiksi järjestöistä.

”Vaikeinta Suomessa on yksinäisyys. Ihmiset haluavat olla rauhassa omassa kuplassaan!

Miksi pelätään sitä, että joku tulee toisesta kulttuurista? Ei vieras ole pahasta. Toivon, että suomalaiset oppisivat vähän hymyilemään ja juttelemaan niitä näitä. Elämä on niin paljon mukavampaa, kun nimeni tunnetaan.

Käyn kahtena päivänä viikossa PAMin suomen kielen kurssilla, mutta tämä on vaikea kieli. Minulla on suomalainen poikaystävä ja jäisin tänne mielelläni, jos suomalaiset avaisivat minulle ovensa."

More information about finnish working life here. 

Otsikko muutettu noin klo18.45

 

 

Teksti: Marja Ikkala

 

Uusimmat

Suosituimmat