Uutinen - 04.06.2015 klo 15.07

Mara-alan työnantajat keräsivät miljoonapotin Guggenheim-hankkeen tueksi

Bilbaossa näyttävä Guggenheim-museo on kasvattanut turismia. Mutta kävisikö Helsingissä samoin? Kuva: iStockphoto

Bilbaossa näyttävä Guggenheim-museo on kasvattanut turismia. Mutta kävisikö Helsingissä samoin? Kuva: iStockphoto

Mara-alan työnantajaliitto MaRa ja sen jäsenyritykset ovat keränneet 2,8 miljoonaa euroa tukemaan Guggenheim-museon tuloa Helsinkiin. He uskovat hankkeen tuovan lisää turisteja.

Matkailu- ja ravintola-alan työnantajien mielestä Helsinki on jäänyt turismin kasvussa jälkeen muista pohjoismaisista pääkaupungeista. Nyt he ovat ryhtyneet toimiin: alan työnantajajärjestö Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry ja joukko sen jäsenyrityksiä on kerännyt 2,8 miljoonan euron potin tukemaan hanketta rakentaa Helsinkiin Guggenheim-taidemuseo. MaRa on aiemminkin julkisesti vedonnut hankkeen puolesta.

Tukensa antaneita yrityksiä ovat muun muassa SOK, Restel, Scandic Hotels, Kämp Group ja Royal Ravintolat.

– Suomella ei kertakaikkisesti ole varaa olla käyttämättä tätä ainutlaatuista mahdollisuutta. Tällä hetkellä Helsinki-Vantaalle tulee vuodessa yli 2 miljoonaa kansainvälistä vaihtomatkustajaa. Jos näistä matkailijoista viisikin prosenttia jäisi Guggenheimin vuoksi yhdeksi yöksi Helsinkiin, vaikutus olisi 23 miljoonaa euroa vuodessa, Capman Oyj:n hallituksen jäsen ja Kämp Group Oy:n hallituksen puheenjohtaja Ari Tolppanen perusteli MaRan tiedotteessa.

– Helsingin on panostettava vetovoimansa kehittämiseen. Guggenheim loisi Helsingille matkailullisen ylivoimatekijän, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi täydensi.

Järjestö arvioi, että museo toisi suoraan tai epäsuorasti Helsingin alueelle noin 500 työpaikkaa. Matkustaminen on kasvussa maailmanlaajuisesti, ja esimerkiksi Tukholmassa ja Kööpenhaminassa turismi on kasvanut taantuman aikanakin. Helsingissä näin ei ole tapahtunut, vaan ulkomaalaisten yöpymisten määrä on pysynyt jokseenkin ennallaan vuodesta toiseen.

Guggenheim-säätiö on lähtöisin Yhdysvalloista, ja sen ensimmäinen ja tunnetuin museo on New Yorkissa. Moderniin ja nykytaiteeseen erikoistunut säätiö on laajentunut muihinkin maihin. Espanjan Baskimaalla Bilbaossa museolla on ollut tuntuva vaikutus turismin kasvuun ja kaupungin talouteen. Sen sijaan esimerkiksi Berliinissä Guggenheim-museo ei juuri menestynyt ja se suljettiin, ja Abu Dhabin museon rakennushankkeen työoloja on arvosteltu. Helsingin hankkeelle kerätään yksityistä tukea, josta on nyt Ylen mukaan kasassa vajaa puolet.

 

 

Teksti: Tuomas Lehto

 

Uusimmat

Suosituimmat