Uutinen - 13.03.2015 klo 14.06

Majoitus- ja ravitsemisalalla valonpilkahdusta loppuvuodesta

Ravintoloissa vilkastui loppuvuonna - onko näkyvissä käänne parempaan? Kuva: Annika Rauhala

Ravintoloissa vilkastui loppuvuonna - onko näkyvissä käänne parempaan? Kuva: Annika Rauhala

Huonojen uutisten vastapainoksi löytyi vihdoin myös merkkejä paremmasta: muun muassa majoitus- ja ravitsemisalan liikevaihto oli loppuvuonna nousussa.

Majoitus- ja ravitsemisalan yritysten liikevaihto oli loka-joulukuussa 2 prosentin kasvussa, ja joulukuussa kasvua mitattiin jopa 5 prosenttia, selviää Tilastokeskuksen perjantaina julkaisemista tiedoista. Joulukuun kasvuluku on positiivinen yllätys siinä mielessä, että venäläismatkailijoiden määrä jäi joulusesonkina aiempaa pienemmäksi Ukrainan kriisin vuoksi.

Kaikkiaan palvelualojen, joissa ei tässä tilastossa ole mukana kaupan alaa, liikevaihto kasvoi loka-joulukuussa 4 prosenttia. Näihin kuuluu myös muita kuin pamilaisia aloja. Hallinto- ja tukipalvelutoiminta, johon kuuluvat esimerkiksi kiinteistöpalvelut, kasvoi 2 prosenttia  - ja kuten mara-alalla, täälläkin joulukuun kasvu oli jopa 5 prosenttia.

Perjantaina Tilastokeskus kertoi myös, että Suomen kansantalous kääntyi tammikuussa hienoiseen vajaan prosentin kasvuun, kun huomioidaan että tammikuussa oli yksi työpäivä vähemmän kuin edellisvuonna. Joulukuussa oltiin vielä prosentin laskussa. Kansantaloudenkin kasvu syntyi palveluista, sillä teollisuus ja rakentaminen sekä maatalous pysyivät viime vuoden tasolla.

Kuten Pam-lehti kertoi keskiviikkona, palvelualojen työttömyys oli kuitenkin helmikuussa yhä kasvussa. Nyt käänne parempaan voisi kuitenkin olla näköpiirissä, jos palvelualojen liikevaihdon kasvu jatkuu tulevina kuukausina. Kaupan alalla on jo julkaistu tammikuun myyntiluvut, joiden mukaan alkuvuosi oli vaikea.

 

 

Teksti: Tuomas Lehto

 

Uusimmat

Suosituimmat