Artikkeli - 25.02.2020 klo 14.00
Työelämä

Luottamusmies Ulla Fagerström: "Työntekijöiden osaamiseen kannattaa panostaa"

Apteekkialan tes-neuvottelut alkavat maaliskuussa. Kuva: Anna Aalto

Apteekkialan tes-neuvottelut alkavat maaliskuussa. Kuva: Anna Aalto

Apteekki Elixirin luottamusmies Ulla Fagerström toivoo lisää resursseja harjoittelijoiden ohjaukseen. Siitä on tullut osa yhä useamman työntekijän arkea.

Työnkuvan muutos. Apteekin alalla, niin kuin muillakin palvelualoilla, tietotekniset valmiudet nousevat yhä merkittävämpään rooliin. Aloittaessani oman apteekkiurani 90-luvun lopulla apteekin teknisen henkilökunnan työnkuva liittyi enimmäkseen reseptien käsittelyyn. Nykyään tehtäviemme pääpaino on asiakaspalvelussa ja farmaseuttisen henkilökunnan työn sujuvuuden varmistamisessa eri tavoin. Puoliautomaattirobotin käyttö tuli osaksi omaa työnkuvani noin kymmenen vuotta sitten.

Ammatillinen uteliaisuus. Oman osaamisen kehittämisen myötä työhön voi löytää merkityksellistä sisältöä. Toivoisin, että työnantajat panostaisivat osaltaan myös enemmän työntekijöiden koulutukseen. Se on kannattava investointi. Erilaisten taitojen kehittämiseen voi panostaa myös itse. Eri tahojen järjestämää koulutusta on saatavilla, mutta sitä täytyy osata etsiä. Jos elää ruuhkavuosia, eikä aikaa ole uuden oppimiseen, niin silloin voi keskittyä jo olemassa olevien taitojen ylläpitämiseen ja päivittämiseen.

Koulutusta työpaikkaohjaukseen. Sen lisäksi, että työntekijän oman osaamisen täytyy olla ajan tasalla, yhä tärkeämpää on myös taito kouluttaa muita. Samalla kun ammatillisen koulutuksen lähiopetus on vähentynyt, opiskelijoiden ja harjoittelijoiden työssäoppiminen työpaikoilla on lisääntynyt. Sen myötä alalle tulevien ohjaamisesta on tullut osa meidän työntekijöiden arkea. Siihen pitäisi olla riittävästi resursseja ja koulutusta, jotta erilaisten oppijoiden moninaisuus osattaisiin ottaa työpaikoilla huomioon. Jos ohjaaminen on yhden työntekijän vastuulla, niin siitä kuuluisi maksaa myös erillinen korvaus. Olen itsekin tullut alalle oppisopimuksella ja saanut erinomaisen perehdytyksen. Siksi haluaisin myös itse antaa mahdollisimman hyvät eväät alan tuleville työntekijöille.

Pohditko sinä miten ohjata opiskelijaa työpaikalla?  Tutustu TSL:n tuottamaan Ammattiin opiskelevien ohjaaminen työpaikalla -oppaseen ja lataa se itsellesi

Kuka?

- Ulla Fagerström, 41
- Farmanomi, Leppävaaran Apteekki Elixirin luottamusmies
- PAMin hallituksen yleisvarajäsen, Apteekin sopimusalatoimikunnan jäsen ja Apteekkialan osasto ry:n puheenjohtaja

 

 

Teksti: Minna Raitapuro

 

Uusimmat

Suosituimmat