Uutinen - 03.06.2015 klo 14.00

Luottamushenkilöt: Tuokaa heti seksuaalinen häirintä esiin

Luottamushenkilöt Timo Neuvonen, Piia Kuusniemi ja Tapio Ojanen.

Luottamushenkilöt Timo Neuvonen, Piia Kuusniemi ja Tapio Ojanen.

Puolet pamilaisista naisista on kokenut ahdistelua työssä. Epävarmoissa työsuhteissa työskentelevät sietävät enemmän seksuaalista häirintää.

Miltei puolet pamilaisista naisista ja noin joka kuudes mies on kokenut työpaikallaan seksuaalista häirintää asiakkaiden taholta. Tämä selviää PAMin juuri julkaistusta raportista seksuaalisesta häirinnästä.

– Olen järkyttynyt tuloksesta. Meillä puututaan välittömästi seksuaaliseen häirintään, Royal Ravintoloiden pääluottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu Tapio Ojanen sanoo.

Ojasen tietoon ei ole aikoihin tullut häirintätapauksia.

– Häirintä on tavallisempaa paikoissa, joissa alkoholi on päätuote, HOK-Elannon ravintolapuolen pääluottamusmies Piia Kuusniemi kertoo.

Kummankin näkemyksen mukaan ravintolan taso vaikuttaa siihen, kuinka paljon häirintää esiintyy.

Hinkkaus kiitokseksi pitsasta

PAMin raportista ilmenee, että yli 80 % baarityöntekijöistä oli kokenut häirintää. Myös siivoojat, kerroshoitajat ja myyjät joutuvat ahdistelluiksi. Useimmiten työntekijöitä häiriköidään suullisesti, mutta myös elehtiminen, ilmehtiminen ja kähmintä on tavallista.

Kuusniemellä on itsekin kokemusta häirinnästä työssä. Kun hän työskenteli 10 vuotta sitten kokkina, miespuolinen työkaveri tuli kiittämään pitsasta hinkkaamalla itseään Kuusniemeä vasten.

PAMin tutkimuksen mukaan ohjeistus siitä, miten menetellä häirintätapauksissa, oli vain 35 %:ssa yrityksistä. HOK-Elannossa, Royal Ravintoloissa ja myös Scandic Hotelsissa on tiukka nollatoleranssi seksuaaliseen häirintään – tulipa se sitten asiakkaalta tai työkaverilta. Näissä kolmessa yrityksessä on myös ohjeistus siitä, miten menetellä häirintätapauksissa.

– Se on puute, jos ei ole ohjeistusta, Scandic Hotelsin pääluottamusmies Timo Neuvonen sanoo.

Hänen mielestään ohjeistus häirinnän varalta on oltava siinä missä vaikka sähköjohtoja koskevat turvallisuusohjeistukset. Jos työntekijä joutuu pelkäämään häirintää, se on työturvallisuusriski, joka vaikuttaa työhyvinvointiin.

– Työtoverin ahdistelusta voi saada kirjallisen varoituksen, Royal Ravintoloiden Ojanen sanoo.

Jos työntekijä kertoo häirinnästä esimiehelleen, siihen on puututtava. Asiakkaille voidaan Ojasen mukaan antaa myös porttikielto.

Neuvosen mukaan Scandicissa käydään läpi jo perehdytyksessä, miten menetellä häirintätapauksissa.

Osa-aikaiset eivät valita

Raportin mukaan alle puolet häirintää kokeneista naisista ja vain noin kymmenes miehistä ilmoittaa siitä esimiehelleen. Pääasiallinen syy jättää ilmoittamatta on se, ettei häirintää ole koettu loukkaavana. Se voi johtua työntekijöiden tottumisesta häirintään.

– Millään alalla tai tehtävässä ei tarvitse sietää epäasiallista käytöstä, ei myöskään palveluammateissa, vaikka kaikenlaisten ihmisten kanssa ollaankin tekemisissä, PAMin työympäristöasiantuntija Seija Virta toteaa.

Raportista käy ilmi, että 40 % vakituisista työntekijöistä pyysi häiritsijää lopettamaan aina tai usein. Jos työntekijä taas oli epätyypillisessä työsuhteessa, vain 26 % teki samoin. Se ei yllätä luottamushenkilöitä: Osa-aikaiset eivät valita, koska he pelkäävät tuntien menettämistä.

– Valittamisen sijaan he vain lakkaavat käymässä töissä sellaisissa paikoissa, joissa he eivät viihdy, Kuusniemi kertoo.

Luottamushenkilöt kehottavat työntekijöitä pyytämään häiritsijää lopettamaan huonon käytöksen. Häirinnästä on myös ilmoitettava omalle pomolle. Työnantaja on velvollinen puuttumaan häirintään, joka on laissa kielletty.

Korjattu 5.6. klo 14.15 virheellinen tieto koskien ohjeistusta siitä, miten menetellä häirintätapauksissa: ohjeistus löytyy vain 35 %:ssa yrityksistä.

 

 

Teksti: Jonna Söderqvist

 

Uusimmat

Suosituimmat