Uutinen - 21.01.2015 klo 10.11

Lumilähdöistä tehtiin ensi kertaa sopimus

Tapani Id sai sovittua lumilähdöistä työnantajan kanssa. Kuva: Annika Rauhala

Tapani Id sai sovittua lumilähdöistä työnantajan kanssa. Kuva: Annika Rauhala

Kaikkien aikojen ensimmäinen lumilähtösopimus on nähnyt päivänvalon. Nyt MAKissa on lumilähtövalmiudessa vain neljä työntekijää kerrallaan, ei koko porukka.

Kun taivaalta alkaa tuiskuttaa, kiinteistönhoitaja tietää, että vapaa-ajan suunnitelmat on syytä haudata kinokseen. Kutsu lumilähtöön voi napsahtaa illalla tai aamuyöstä kenelle tahansa työntekijälle. Valmiudessa on oltava kaikkien vaikka 40 tuntia viikossa, mutta siitä ei makseta palkkaa.

Tämä yleinen tilanne on ollut tuttu myös helsinkiläisessä kiinteistöpalveluyritys MAK Oy:ssä. Vajaa vuosi sitten firman ensimmäiseksi pääluottamusmieheksi valittu Tapani Id sai heti myös uraauurtavan tehtävän: lumilähtösopimuksen solmimisen työnantajan kanssa. Siinä linjataan, miten kiertävät valmiusvuorot ja mitä niistä maksetaan.

PAMiin on tänäkin vuonna tullut runsaasti kiinteistönhoitajien yhteydenottoja liittyen lumilähtöihin. Kiinteistöpalvelualan työehtosopimus ei määrittele, millä ehdoilla ja korvauksella työntekijän on oltava vapaa-ajallaan valmiudessa lähtemään auraushommiin, mutta lumilähtösopimus kertoo sen nyt MAKin osalta.

Pääluottamusmiehen tukena neuvotteluihin osallistui PAMin sopimusasiantuntija Reijo Mattila. Hän tietää kokemuksesta, että firmoissa sekoitetaan usein käsitteet, kuten päivystys-, hälytys- ja hätätyö. Viimeksi mainittu tarkoittaa esimerkiksi luonnonmullistuksen aiheuttamaa yllättävää ja pakottavaa työtehtävää. Mattila toivoo, että muutkin yritykset innostuvat solmimaan lumilähtösopimuksia, jotka selkiyttävät jokatalvista lumenaurausrumbaa myös työnantajan kannalta.

Lisää aiheesta Pam-lehdessä 1/2015, joka ilmestyy 23.1.

 

 

Teksti: Sini Saaritsa

 

Uusimmat

Suosituimmat