Uutinen - 03.10.2016 klo 11.22

Liiton verkkosivusto listaa asiallisesti toimivat siivousyritykset Tanskassa

Siivouksen laaja ulkoistaminen ja yksityistäminen on johtanut jatkuviin väärinkäytöksiin ja työehtojen polkemiseen Tanskassa. 3F-ammattiliitto avasi verkkosivuston, jossa kerrotaan reiluin ehdoin toimivat siivousyritykset.

Viime vuosina Tanskasta on kuulunut toistuvasti uutisia ulkoistettujen siivoojien työehtojen polkemisesta. Tilanne Tanskassa ei ehkä ole poikkeuksellisen huono, mutta 3F-ammattiliiton tarkka ja tiivis alan seuranta nostaa väärinkäytökset näkyviin.

Liitto on joutunut usein vastatusten maan toiseksi suurimman siivousyrityksen, 3 350 ihmistä työllistävän Forenede Service -yrityksen kanssa. Sen asiakkaat ovat pääosin julkiselta sektorilta.

Ammattiliitto on paljastanut muun muassa yhtiön käyttäneen alipalkattuja itäeurooppalaisia työntekijöitä ja sen alihankkijoiden veropetoksia sekä laittomien työntekijöiden käyttöä. Yhtiö on joutunut maksamaan korvauksia työntekijöilleen liiton käynnistämissä oikeusjutuissa ainakin 1,3 miljoonaa euroa.

Marraskuussa yhtiön johtoon kuuluva joutuu oikeuteen osakekauppoihinsa liittyvien veropetosepäilyjen vuoksi. Forenede Servicen palveluja aiemmin käyttänyt verohallinto irtisanoi siivoussopimuksensa sen kanssa epäselvyyksien vuoksi.

3F lanseerasi syyskuussa oman verkkosivun, josta siivouspalvelujen tilaajat voivat tarkistaa mitkä yritykset suostuvat toiminaan sääntöjen ja työehtosopimusten mukaan.

- Olen ylpeä, että voimme lanseerata tämän täydellisen luettelon siivousyrityksistä, joilla on työehtosopimus liiton kanssa, sanoo 3F-liiton yksityispalveluiden sekä hotelli- ja ravintola-alan puheenjohtaja Tina Møller Madsen.

- On tärkeää kertoa, mitkä yritykset huolehtivat kunnollisesta palkasta, eläkkeestä, ylityökorvauksista, lomista ja niin edelleen. Aivan liian monet siivousyritykset harrastavat alipalkkausta.

Møller Madsen kehottaa kunnan, alueen ja valtion tason poliitikkoja seuraamaan uutta verkkosivua. Näin hekin voivat osaltaan varmistaa, että palvelu tilataan asiallisesti toimivalta yritykseltä.

 

 

Teksti: Heikki Jokinen

 

Uusimmat

Suosituimmat