Uutinen - 06.02.2015 klo 17.06

Lappi kiilasi kakkoseksi ohi Pirkanmaan

Sallatunturin kapuavat lomapuuhissa. Kuva: Päivi Mäkilä

Sallatunturin kapuavat lomapuuhissa. Kuva: Päivi Mäkilä

Uudellemaalle ja Lappiin suuntautunut kotimaamatkailu kasvoi viidesosalla. Muuten vapaa-ajan matkailu kotimaassa on hiukan vähentynyt.

Kotimaan vapaa-ajanmatkailun voittajia ovat Lappi ja Uusimaa. Niihin suomalaisten tekemien matkojen määrä lisääntyi yli 20 prosenttia. Tilastokeskuksen luvuissa syys-joulukuuta 2014 on verrattu vastaavaan aikaan edellisvuonna.

Tilastokeskuksen aktuaari Taru Tamminen löysi suosikkikohteiden järjestyksessä tällä kertaa muutoksen.

”Yleensä Uusimaa on ykkönen, Pirkanmaa kakkonen ja Lappi kolmonen. Tällä kertaa Lappi kiilasi kakkoseksi ohi Pirkanmaan", Tamminen sanoo.

Kokonaisuudessaan kotimaan loma- ja vapaa-ajan matkailu ei purrut suomalaisiin. Suomalaiset tekivät edellisvuoteen verrattuna 5 prosenttia vähemmän matkoja, joihin sisältyy maksullinen yöpyminen.

Tamminen etsii viime kesän kylmistä säistä syytä kotimaan vapaa-ajanmatkailun hienoiseen laskuun.

”Se kesäkuu oli niin jäätävän kylmä, että se pelästytti monet.” Lämmin ja kaunis syyskuu oli neljästä kuukaudesta suosituin matkustuskuukausi.

Suomalaiset kallistavat yhä päänsä tuttavan tai sukulaisen soffalle eivätkä hotellipedin pielukselle. Loppuvuonna tehtiin 7,6 miljoonaa kotimaanmatkaa, joihin liittyi yöpyminen, mutta niistä vain 1,6 miljoonaa oli sellaisia, jolloin yövyttiin hotellissa, motellissa, leirintäalueella tai vuokramökissä.

Vapaa-ajanmatkojen lisäksi kotimaahan tehtiin 1,5 miljoonaa työ- ja kokousmatkaa. Niiden määrä lisääntyi 2 prosenttia.

Tilastokeskuksen Suomalainen matkailu -tutkimukseen haastateltiin yli 5000 iältään 15–84-vuotiasta suomalaista.

// 9.2. Muutettu kesä kesäkuuksi. 

 

 

Teksti: Marja Ikkala

 

Uusimmat

Suosituimmat