Uutinen - 18.03.2020 klo 16.00
Yhteistoiminta

Koronaviruksen vaikutukset koettelevat nyt palvelualojen työpaikkoja – lomautuksia koskevia yt-neuvotteluja on jo käynnissä

Kuva: Ismo Pekkarinen / Lehtikuva

Kuva: Ismo Pekkarinen / Lehtikuva

Viime päivinä PAMin tietoon on tullut lukuisia lomautuksia koskevia yt-neuvotteluita ympäri Suomen. PAMin neuvontapäällikkö Juha Ojala kuvaa tilannetta poikkeukselliseksi.

Maailmanlaajuisesti levinnyt koronavirus COVID-19 vaikuttaa nyt voimakkaasti palvelualojen yritysten taloudelliseen tilanteeseen. 

"Kun ihmiset välttelevät kokoontumisia ja pysyvät kodeissaan, niin ensimmäisenä vaikutukset näkyvät palvelualoilla", sanoo PAMin neuvontapäällikkö Juha Ojala.

Aikaisempiin talouden notkahduksiin verrattuna hänen mielestään erona tässä on se, miten nopeasti ja suoraan vaikutukset kohdistuvat juuri palvelualojen yrityksiin. 

Palvelualojen suurista työnantajista muuan muassa Leijona Catering Oy, Stockmann-konserni sekä Scandic Hotels Oy ovat kertoneet viime päivinä tiedotteissaan työntekijöiden lomautuksia koskevista yt-neuvotteluista. 

Puolustusvoimien ruokapalvelua hoitava Leijona Catering Oy ilmoitti käynnistäneensä mahdollisia henkilöstön lomautustarpeita koskevat yt-neuvottelut  tiistaina 17.3. Ne koskevat yhtiön enimmillään 203 henkilöä ja yhtiössä neuvotellaan mahdollisista lomautustarpeista. 

Hotelliketju Scandic Hotels Oy ilmoitti myös tiistaina 17.3 ., että se oli saanut koko Scandic Hotels Oy:n henkilöstön lomautuksia koskevat yhteistoimintaneuvottelut päätökseen. Scandic Hotels Oy operoi tällä hetkellä Suomessa 68 hotellia 30 paikkakunnalla. Hotelleissa sekä tukitoiminnoissa työskentelee kaikkiaan noin 2000 henkilöä.

Stockmann-konserni puolestaan aloittaa yt-neuvottelut henkilöstön määräaikaisista lomautuksista 23.3.2020. Ne koskevat yhtiön koko tavarataloliiketoimintaa ja sen henkilöstä Suomessa eli yhteensä noin 1400 henkilöä. Yhtiön tämänhetkisen arvion mukaan lomautukset toteutettaisiin siten, että kaikki yhteistoimintaneuvottelun piirissä olevat henkilöt lomautettaisiin enintään 90 päivän jaksoksi. 

HOK-Elanto ei valinnut lomautuksia, vaikka ilmoittikin keskiviikkona sulkevansa kaikki ravintolansa toistaiseksi maanantaihin 23.3. mennessä. Ravintoloiden henkilökuntaa siirtyy kaupan HOK-Elannon marketkaupan ketjuihin (Prismat, S-marketit, Alepat, Food Market Herkut ja ruoan verkkokaupan palvelut), jotka pystyvät työllistämään noin 800 työntekijää joustavilla työ- ja työaikajärjestelyillä.

HOK-Elannon tiedotteen mukaan ruoan kysyntä on siirtynyt koronaepidemian myötä lähes täysin ravintoloista koteihin, mikä on tuonut painetta ruokakauppoihin kuormien purkamiseen, hyllyttämiseen, asiakaspalveluun ja verkkokauppaan. 

"Tämä on erittäin hyvä ratkaisu, jossa käytetään ison työnantajan mahdollisuuksia siirtää työvoimaa toimipisteiden välillä", Ojala kiittelee.

 

 

 

 

Uusimmat

Suosituimmat