Uutinen - 10.03.2020 klo 07.31
Politiikka

Korkeakouluopiskelijoiden ateriatuki tarvitsee korotuksen

PAMin edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo kertoo järjestöjen haluavan, että maan hallitus korottaa opiskelija-aterioiden enimmäishintaa ja ateriatukea. Kuva: Eeva Anundi

PAMin edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo kertoo järjestöjen haluavan, että maan hallitus korottaa opiskelija-aterioiden enimmäishintaa ja ateriatukea. Kuva: Eeva Anundi

Korkeakouluopiskelijoiden ateriatukea ei ole nostettu vuosiin, kun taas opiskelijaruokailua tarjoavien yritysten kustannukset ovat nousseet myyntihintoja nopeammin. Opiskelija- ja työmarkkinajärjestöt vaativat tukien korottamista.

PAM vaatii yhteisessä tiedotteessa Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa:n, Suomen Ylioppilaskuntien liitto SYL:n ja Suomen Opiskelijakuntien liitto SAMOK:n kanssa, että opiskelijoiden ateriatukea ja enimmäishintaa on korotettava pikaisesti. Opiskelija-aterioiden tarjoamisesta aiheutuvat kustannukset ovat nousseet yli 11 prosenttia, mutta hinta on pysynyt samana kahdeksan vuotta. Tilanne on heikentänyt aterioiden tasoa ja uhkaa rapauttaa koko suomalaisen opiskelijaruokailuun kehitetyn järjestelmän tulevaisuutta. Se on aiheuttanut, että ruokailua tarjoavien yritysten kannattavuus on myös heikentynyt.

”Haluamme, että maan hallitus korottaa opiskelija-aterioiden enimmäishintaa ja ateriatukea. Tästä aiheutuvat kustannukset ovat maan hallituksen budjetissa pieniä summa verrattuna siitä saataviin hyötyihin muun muassa työllisyyteen ja opiskelijoiden terveyteen ja sosiaaliturvaan”, toteaa PAMin edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo.

Tällä hetkellä korkeakouluopiskelija maksaa opiskelija-ateriasta enintään 2,60 euroa. Ruokailua tuetaan ateriatuella, jonka määrä on 1,94 euroa aterialta. Opiskelijaravintoloiden kustannuskehitys vastaa normaalien ravintoloiden kustannuksia. Kustannusten noustessa, ovat valtion maksamat tukisummat kuitenkin jääneet viimeisten vuosien aikana pahasti jälkeen. Tilanne heikentää opiskelijaravintoloiden taloudellista tilannetta, aterioiden tasoa sekä uhkaa rapauttaa koko suomalaisen opiskelijaruokailuun kehitetyn järjestelmän tulevaisuutta.

”Se, että alalla toimivat opiskelija-ravintolat joutuvat koko ajan pinnistelemään kannattavuuden kipurajoilla ja opiskelijoiden terveelliset ruokailumahdollisuudet kärsivät, ei hyödytä ketään. Tämän lisäksi työssäkäyvien lounasseteleiden arvo korjataan vuosittain, miksei myös opiskelijoiden ateriatukea tulisi korottaa?” Ylitalo kysyy.

 

 

 

 

Uusimmat

Suosituimmat