Uutinen - 20.04.2018 klo 15.15
Kansainvälinen toiminta

Kolumbiassa Cencosudin työntekijät saavat nyt sunnuntaityöstä korvauksen

UNIÒNin puheenjohtaja Luz Marina Diaz Kuva: Mari Taivainen

UNIÒNin puheenjohtaja Luz Marina Diaz Kuva: Mari Taivainen

Kolumbian kaupan liitto UNIÓN on solminut työehtosopimuksen vähittäiskaupan yhtiön Cencosudin kanssa. Vastaisuudessa yhtiön työntekijät saavat muun muassa korvauksen sunnuntaina työskentelystä.

Kolumbian kaupan liitto UNIÓN sekä Cencosud, yksi Latinalaisen Amerikan yksi suurimmista vähittäiskaupan yrityksistä, ovat päässeet neuvottelutulokseen työntekijöiden työehdoista. Vastaisuudessa työntekijät saavat korvauksen työskentelystä sunnuntaisin. Aiemmin sunnuntailisiä ei ole maksettu.

Muita yhtiön työntekijöiden etuja ovat muun muassa lomarahat, avustus silmälasien hankintaan, henkivakuutus sekä rahallinen avustus lapsensaannin jälkeen.

Suuren yrityksen kanssa ei ole ollut helppoa neuvotella varsinkin, kun katsotaan sitä, että kulutus on kääntynyt laskuun. Tiesimme jo neuvotteluihin lähtiessämme, että neuvotteluista tulee tiukat, mutta saimme yhtiön johdon vakuuttuneeksi siitä, että työntekijän etu on myös yhtiön etu, sanoo liiton puheenjohtaja Luz Marina Diaz tiedotteessa.

Järjestäytyminen lapsenkengissä

Vielä 1990-luvulla Kolumbian ammattiyhdistysliikkeet olivat Latinalaisen Amerikan vahvimpia, mutta puolisotilaallisten joukkojen vahvistuttua 1980-luvulla, tuli ammattiyhdistysaktiiveista kohteita väkivallalle. Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö ITUCin vuonna 2009 tekemän tutkimuksen mukaan vain noin 4 prosenttia Kolumbian työntekijöistä oli tuolloin järjestäytyneitä.

"Tässä kontekstissa Cencosudin ja UNIÓNin tarina on historiallinen", sanoo PAMin kansainvälisen järjestötoiminnan asiantuntija Mari Taivainen.

PAM on ollut Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASKin kautta mukana tukemassa UNIÓNin toimintaa sen perustamisesta lähtien. Tällä hetkellä yli 70 prosenttia Cencosudin työntekijöistä on järjestäytyneitä. Suurin osa työntekijöistä on nuoria naisia.

"Tämä on jo neljäs UNIÓNin ja Cencosudin solmimista työehdoista ja joka kerta työntekijöiden työehdot ovat parantuneet", Taivainen sanoo. 

Seuraavan kerran Cencosudin työntekijöiden työehdoista neuvotellaan vuonna 2020.

 

 

 

 

Uusimmat

Suosituimmat