Artikkeli - 17.12.2019 klo 16.37
Työehtosopimusneuvottelut

Kohti parempia työehtoja tes-neuvotteluilla

Kuva: Anna Autio

Kuva: Anna Autio

PAMin edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo valmistautuu rauhallisin mielin tuleviin tes-neuvotteluihin. Hän poimi niistä neljä keskeistä asiaa.

Yhteinen ponnistus. Työehtosopimusten kehittämistä valmistellaan koko sopimuskauden ajan, ja siihen työhön osallistuvat tavalla tai toisella kaikki liiton työntekijät sekä jäsenistö. Tes-neuvottelut ovat ison joukon pitkäaikainen ponnistus, joka huipentuu h-hetkeen, eli neuvottelupöytiin. Vaikka niiden äärellä istuu fyysisesti vain muutamia ihmisiä, taustalla on aina läsnä iso tukijoukko.

Tahto. Tulevan neuvottelukierroksen valmistelu tehdään huolella yhdessä liiton jäsenistön kanssa. Yhteinen asialista luo hyvän pohjan neuvotteluille. Työnantajapuolen tiukasta koordinaatiosta huolimatta tahtotila on korkealla ja puolellamme on pitkä kokemus. Olen aina ollut todella ylpeä siitä, että me löydämme luovia ratkaisuja kiperissäkin tilanteissa. Vaikka tämä työehtosopimuskierros onkin kokonaisuudessaan alkanut riitaisasti, se ei suoraan ennusta samaa kaikkiin neuvotteluihin.

Mahdollisuus toimeentuloon. PAMin isoilla aloilla tehdään todella paljon osa-aikatyötä. Se ei riitä kunnolliseen toimeentuloon. Ei ole oikein, jos palvelualojen työntekijän pitää työskennellä monessa työsuhteessa saadakseen elämiseen riittävän palkan. Palvelualojen työpaikkojen vetovoima syntyy siitä, että työntekijöillä on riittävät edellytykset toimeentuloon.

Elämän laatu. Elämän laatu syntyy siitä, että on riittävä toimeentulo, hyvät ja turvalliset työskentelyolosuhteet sekä vaikutusvaltaa oman työn ja elämän suunnitteluun. Moni palvelualan työntekijä ei voi suunnitella elämäänsä riittävästi, koska työaikoja ei kykene ennakoimaan riittävästi. Työelämän joustot eivät voi palvella vain työnantajaa, vaan joustoa pitää olla myös silloin, kun työntekijä tarvitsee sitä omiin tarpeisiinsa. Kun työt tai työn tekemisen tavan muuttuvat, työnantajan tarjoamat mahdollisuudet osaamisen kehittämiseen ovat avainasemassa tulevaisuuden tehtäviä varten.

 

 

Teksti: Minna Raitapuro

 

Uusimmat

Suosituimmat