Uutinen - 16.10.2015 klo 16.54

Kivitipussa käynnistyivät vastaanottokeskus ja yt-neuvottelut

Tiina Koskinen, Kirsi Nyyssölä ja Annikki Rinta-aho petasivat vuoteita turvapaikanhakijoita varten. Annikki Rinta-aho ilahtui siitä, että tulokkaiden joukossa on lapsiperheitä. Kuva: Mirkku Halonen

Tiina Koskinen, Kirsi Nyyssölä ja Annikki Rinta-aho petasivat vuoteita turvapaikanhakijoita varten. Annikki Rinta-aho ilahtui siitä, että tulokkaiden joukossa on lapsiperheitä. Kuva: Mirkku Halonen

Kylpylähotelli Kivitippu on nyt vastaanottokeskus. Turvapaikanhakijoita on majoittunut torstaista alkaen.

Kylpylähotelli Kivitipussa Lappajärvellä alkoivat yt-neuvottelut samalla viikolla, kun hotellista tuli vastaanottokeskus. Lomayhtymä Finland Oy:n omistamassa Hotelli Spa Kivitipussa alkoivat tiistaina yt-neuvottelut, jotka päättyvät 22.lokakuuta.

– Tulee toimenkuvien muutoksia, irtisanomisia voi olla ja osa-aikaistamisia myös. Neuvottelut ovat kesken, eikä vielä ole tiedossa tarkkaa määrää irtisanottavista ja töihin jäävistä, pamilaisten luottamusmies Päivi Angervisto kertoo.

Kylpylähotellin palveluksessa on nelisenkymmentä henkilöä, joista kymmenkunnan ammattiliitto on PAM.

– Tällä viikolla ainakin kaikki ovat normaalisti töissä. Meille on kerrottu, että ainakin irtisanomisajaksi kaikille on töitä.

Irtisanomisajat vaihtelevat yhdestä kuuteen kuukauteen riippuen siitä, minkä työehtosopimuksen piirissä kukin kylpylähotellin eri osastoilla työskentelevistä henkilöistä on.

Yhteistoimintaneuvotteluissa keskustellaan myös siitä, mitä työehtosopimusta noudatetaan hotellin muuttuessa vastaanottokeskukseksi.

– Me olemme lähteneet siitä, että noudatettaisiin MaRaVaa (majoitus- ja ravitsemusalan työehtosopimusta). Työnantaja on ollut tälle myötämielinen, Angervisto selvittää.

– Palkkaluokat eivät vaihdu, vaikka toimenkuva muuttuu, varaluottamusmies Tiina Koskinen tarkentaa.

Vastaanottokeskuksen etsitään ensin osaajia omasta väestä. Koskisen mukaan ohjaajia löytyy omasta joukosta ja talon ulkopuolelta tarvitaan erityisesti terveydenhuollon henkilökuntaa.

– Jatkuva epätietoisuus on ollut raskainta. Toivon, että päätöksiä saadaan pian aikaan ja loppu epätietoisuudelle, Koskinen sanoo.

Epävarmuus on painanut henkilöstön mieltä jo vuosia. Irtisanomisia tapahtui jo kaksi vuotta sitten. Saneeraustoimet eivät Kivitipun johtajan Henry Paasikiven mukaan riittäneet, sillä tuettujen lomien lisäksi kotimaanmatkailu väheni.

Lomayhtymä Finland ja Maahanmuuttovirasto sopivat vastaanottokeskuksesta 30. syyskuuta. Sopimus on voimassa toistaiseksi. Paasikivi arvioi, että vastaanottokeskus toimii Kivitipussa kahdesta viiteen vuotta. Vaihtoehtona vastaanottokeskukselle olisi ollut kylpylähotellin asettaminen selvitystilaan.

 

 

Teksti: Mirkku Halonen

 

Uusimmat

Suosituimmat