Artikkeli - 05.02.2020 klo 16.22
Työtaistelu

"Kiky-tunnit tuntuvat hyödyttömältä työntekijöiden kiusaamiselta"

PAMin valtuuston jäsen Maria Juntunen on ollut siivoojana yli 20 vuotta. Nykyään hän on myös työpaikkansa pääluottamusmies. Kuva: Heli Sorjonen

PAMin valtuuston jäsen Maria Juntunen on ollut siivoojana yli 20 vuotta. Nykyään hän on myös työpaikkansa pääluottamusmies. Kuva: Heli Sorjonen

Siivooja Maria Juntunen heivaisi palkattomat kiky-tunnit hyödyttöminä menemään. Palkallisia työtunteja kiinteistöpalvelualalle tarvittaisiin sitäkin enemmän.

”30 minuuttia palkatonta työaikaa kerran viikossa. Minulla kiky on aina keskiviikkoisin”, vantaalainen siivooja Maria Juntunen sanoo. Hän, kuten yleensäkin työntekijät, haluaisi talkootunnit jo lopettaa.

Juntunen on työskennellyt Siivousliike Uuspalvelu Oy:ssä siivoojana yli 20 vuotta. Nykyään hän on myös yrityksen pääluottamusmies.  

Neuvottelukierrosta on hiertänyt etenkin juuri se, että työnantajat eivät halua luopua kiky-tunneista. PAM katkaisi neuvottelut ja julisti kiinteistöpalvelualalle ja kaupan alalle kohdennetut lakot alkamaan 18., 19., tai 20. helmikuuta.

Kiky-tunneista eli 24 palkattomasta työtunnista vuodessa sovittiin osana kilpailukykysopimusta vuonna 2016. Tarkoitus oli nostaa teollisuuden kilpailukykyä. Juntunen sanoo, että ainakaan kiinteistöpalvelualalla työajanpidennys ei ole tuonut uusia työpaikkoja, mikä oli alkuperäinen ajatus.

”Esimerkiksi siivottavat alueet on määritelty ennalta. Jos ei tule uusia siivottavia kohteita, ei tule myöskään tarvetta uusille työntekijöille. Ja toisaalta niitä ilmaantuvia töitäkin pitäisi tarjota ensin osa-aikaisille.”

”Työnantajat teettävät talkootunteja vain ollakseen mukana ”kiky-hengessä”, vaikkei siitä ole käytännön hyötyä. Siitä tulee kiusaamisen tunne.”

Maria Juntusen mielestä vajaata työaikaa tekeville tarvittaisiin työtunteja, mutta ei kikyllä marinoituja palkattomia sellaisia. Kuva:Heli Sorjonen

Kiinteistöpalvelualalla kiky-tunnit on mahdollista sopia paikallisesti, joten käytännöt vaihtelevat yrityksittäin. Juntusen työpaikalla noudatetaan ns. perälautaa, ja kiky pidentää kokoaikaisen työaikaa puolella tunnilla 38 viikkotuntiin. Enemmistö yrityksen työntekijöistä on kuitenkin tarvittaessa työhön kutsuttavia eikä kokoaikaisia. Nollasopimuslaisille kikyä ei noudateta, koska talkootyö lasketaan työsopimuksen minimituntimäärästä.

Juntusen mukaan nollasopimuslaisillekin kiky tuo ikävän vireen. Jos nimittäin työntekijä saakin sovittua kunnon minimitunnit, mukaan pitää leipoa palkaton kiky-aika, mikä pilaa ilon.

”Kiky-tunnit eivät aiheuta työntekijöissä kuin pahaa mieltä. Toiset tekevät palkatonta talkootyötä samalla kun työkaverit ns. nollasopimuksella taistelevat elantonsa puolesta.”

 

 

 

Teksti: Marja Ikkala

 

Uusimmat

Suosituimmat