Uutinen - 10.06.2016 klo 15.59

Kiky-sopimus toteutuu, muutoksia työaikoihin tulossa

Vuosityöajat ovat pitenemässä etenkin kokoaikatyöntekijöillä. Kuva: iStockphoto

Vuosityöajat ovat pitenemässä etenkin kokoaikatyöntekijöillä. Kuva: iStockphoto

Metalliliiton valtuusto hyväksyi osaltaan kilpailukykysopimuksen perjantaina, mikä varmisti sopimuksen voimaantulon. Pamilaisille on odotettavissa muutoksia työaikoihin.

Pitkään valmisteltu kilpailukykysopimus (kiky) on enää allekirjoituksia vailla, kun Metalliliitto ja Teknologiateollisuus ovat myös osaltaan hyväksyneet aiemmin saavuttamansa neuvottelutuloksen. Metalliliiton valtuusto äänesti asiasta kokouksessaan perjantaina.

Näin myös pamilaisilla aloilla PAMin hallituksen viime viikolla hyväksymät neuvottelutulokset ovat tulossa voimaan sen mukaan, kuten Pam-lehti tuolloin uutisoi. Eri aloilla kiky-sopimuksen edellyttämä 24 tunnin pidennys vuosittaiseen työaikaan on sovittu tehtäväksi eri tavoin, sillä alojen työaikajärjestelmät poikkeavat paljon toisistaan. Pääsääntö kuitenkin on, että taakan työaikojen pidennyksestä kantavat kokoaikaisilla sopimuksilla työskentelevät. Esimerkiksi kaupan alalla työajan pidennys toteutuu siirtymällä uudenlaiseen vuosivapaajärjestelmään.

Useimpien pamilaisten alojen – esimerkiksi kaupan, marava-alan, kiinteistöpalvelualan ja turvallisuusalan – työehtosopimuksiin kirjataan, että työntekijän oma ilmoitus lyhyissä sairauspoissaoloissa voidaan ottaa käyttöön paikallisesti sopimalla. Muutamiin yrityskohtaisiin sopimuksiin taas käytäntö kirjattiin suoraan tessiin. Muutoksia tulee myös työntekijöiden maksamiin työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksuihin, joita maan hallitus paikkaa veronalennuksilla. Tämänhetkisen tiedon mukaan käteen jäävät tulot pysyvät näin melko lailla ennallaan.

Vanhat työehtosopimukset ovat kuitenkin monilla pamilaisilla aloilla vielä pitkään voimassa, joten nyt sovitut muutokset ovat muuttumassa käytännöksi niiden päättyessä alasta riippuen tyypillisesti ensi vuoden alkupuolella.

– Kiky on nyt valmis, ja palkansaajat ovat tehneet osuutensa viennin vahvistamiseksi ja työpaikkojen lisäämiseksi. Hallituksen ja yritysten on puolestaan huolehdittava, ettei sopimuksella luotuja työllistämisen edellytyksiä hukata, SAK:n tuore puheenjohtaja Jarkko Eloranta kommentoi tilannetta järjestön tiedotteessa.

Voit lukea tarkemmin työehtojen muutoksista kullakin alalla PAMin wikistä.

 

 

Teksti: Tuomas Lehto

 

Uusimmat

Suosituimmat