Uutinen - 25.05.2016 klo 15.57

Kiky-neuvotteluissa edessä tiukka loppurutistus

PAMin ja työnantajien edustajat tapaavat tällä viikolla joka päivä sunnuntaita myöten. Kuva on arkistokuva. Kuva: iStockphoto

PAMin ja työnantajien edustajat tapaavat tällä viikolla joka päivä sunnuntaita myöten. Kuva on arkistokuva. Kuva: iStockphoto

Pamilaisilla aloilla ei vielä ole neuvottelutuloksia kilpailukykysopimuksen soveltamisesta, mutta askel askeleelta on päästy jo lähemmäksi. Neuvotteluja käydään nyt viikonloppunakin.

Ratkaisun hetket ovat käsillä lähipäivinä kilpailukykysopimuksen (kiky) pamilaisten alojen soveltamisneuvotteluissa. Neuvottelujen takaraja on touko-kesäkuun vaihde.

– Tällä viikolla neuvotellaan joka päivä, tiivistää PAMin edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo.

– Tässä on vielä jäljellä päiviä, ja PAMin hallituksen maaliskuussa tekemän päätöksen mukaisesti neuvottelemme loppuun asti, ja sitten katsomme onko tuloksiin päästy, hän lisää.

Kaupan alan neuvotteluja käytiin työnantajien Kaupan liiton kanssa keskiviikkona, ja neuvottelut ovat edistyneet.

– Tänään oli neuvotteluissa oikein sujuva päivä, Ylitalo sanoo.

Kiky-sopimuksen edellyttämästä vuosityöajan pidentämisestä on esillä muutamia selkeiksi valmisteltuja vaihtoehtoja, ja Ylitalon mukaan viimeisissä lauantain ja maanantain neuvotteluissa on sitten löydettävä yhteinen näkemys. Myös muissa kohdissa, kuten talousvaikeuksiin ajautuneille yrityksille tarkoitetun ns. selviytymislausekkeen määrittelyssä, on lähestytty yhteisiä näkemyksiä.

Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajanpalveluiden alalla on tehty taustatyötä työnantajien MaRan kanssa jatkuvasti, ja varsinaisia neuvotteluja käydään vielä sunnuntaina, Ylitalo kertoo.

Kiinteistöpalvelualalla on sekä tehty työryhmätyötä että käyty neuvotteluja Kiinteistötyönantajien kanssa tällä viikolla. Kaikkia kiky-sopimukseen liittyviä asioita on Ylitalon mukaan käsitelty, ja viimeinen neuvotteluaika on varattu perjantaille.

Myös työntekijämääriltään pienemmillä pamilaisilla aloilla neuvotteluja on käyty jatkuvasti, esimerkiksi apteekkialalla keskiviikkona. Kaikkia neuvotteluja jatketaan tällä viikolla, sillä valmiita neuvottelutuloksia ei vielä ole. Suuri osa näistä sopimuksista, muun muassa turvallisuusala, neuvotellaan Palvelualojen työnantajat PALTAn kanssa. Torstaina on määrä tavata kaikkien PALTAn sopimusten osalta, Ylitalo kertoo.

Ensi viikon maanantaina ja tiistaina kokoontuvat eri alojen työntekijöistä koostuvat sopimusalatoimikunnat, jotka käsittelevät mahdollisia neuvottelutuloksia. PAMin hallitus tekee sitten päätökset tulosten hyväksymisestä tai hylkäämisestä kokouksessaan tiistaina 31.5.

Muun muassa paperiteollisuuteen ja kemianteollisuuteen on viime ja tällä viikolla saatu neuvottelutuloksia kiky-sopimuksen soveltamisesta, mutta valtaosa suomalaisista työskentelee aloilla, joilla neuvottelut ovat vielä kesken.

Lisää tietoa kilpailukykysopimusneuvotteluista PAMin verkkosivuilta.

 

 

Teksti: Tuomas Lehto

 

Uusimmat

Suosituimmat