Uutinen - 13.11.2018 klo 08.30
EU

Kiinteistöpalveluyhtiö L&T teki uraauurtavan eurooppalaisen sopimuksen

L&T:n johto ja henkilöstöryhmien edustajat allekirjoittivat sopimuksen eurooppalaisesta yritysneuvostosta Helsingissä 8. marraskuuta 2018. Kuva: Josetta Nousjoki.

L&T:n johto ja henkilöstöryhmien edustajat allekirjoittivat sopimuksen eurooppalaisesta yritysneuvostosta Helsingissä 8. marraskuuta 2018. Kuva: Josetta Nousjoki.

Lassila & Tikanoja on tehnyt henkilöstönsä kanssa sopimuksen eurooppalaisesta yritysneuvostosta eli EWC:stä. Sopimus on ensimmäinen suomalaisen kiinteistöpalvelualan yrityksen EWC-sopimus ja oiva malli muille kansainvälisesti toimiville yrityksille.

Lassila & Tikanojan eurooppalaisen yritysneuvoston tavoitteena on edistää avointa tiedonkulkua ja vuoropuhelua johdon ja henkilöstön välillä Euroopan tasolla.

Yritysneuvostossa on 16 henkilöstön edustajaa Suomesta, Ruotsista ja Virosta eli niistä EU-maista, joissa L&T:llä on työntekijöitä. Lisäksi Venäjän henkilöstön edustaja voi osallistua kokouksiin kutsuttaessa. Neuvosto kokoontuu kaksi kertaa vuodessa.

8. marraskuuta solmittu EWC-sopimus on uraauurtava, sillä suomalaisissa kiinteistöpalvelualan yrityksissä ei ole aiemmin sovittu eurooppalaisesta yhteistoiminnasta.

”L&T näyttää nyt muille yrityksille suuntaa siinä, miten henkilöstöä tiedotetaan ja kuullaan heidän työhönsä liittyvissä asioissa. Tämä on tärkeä osa yrityksen vastuullista toimintaa”, sanoo sopimusneuvotteluja koordinoinut PAMin kansainvälisen vaikuttamisen asiantuntija Josetta Nousjoki.

L&T:n neuvotteleva pääluottamusmies Raimo Penttilä odottaa, että EWC tulee yhtenäistämään tiedonkulkua koko konsernissa. Hänestä on tärkeää, että yritysneuvostoon valituille henkilöstön edustajille saatiin oikeus vähintään kolmeen tehtävään liittyvään koulutuspäivään vuosittain.

”Koulutus auttaa ymmärtämään yhtiön tiedotusta, vastuullisuutta ja hallinnointia – ja edistää ehkä jopa kielitaitoa”, Penttilä sanoo.

Sopimusneuvottelut L&T:n johdon ja henkilöstön edustajien välillä kestivät muutaman kuukauden. Alussa sovitut aikataulut, yhteiset tavoitteet ja ensimmäisen varsinaisen EWC-kokouksen ajankohta mahdollistivat ripeän etenemisen.

L&T:n henkilöstöjohtajan Kirsi Materon mukaan neuvottelut sujuivat ohjatusti ja hyvässä yhteistyössä.

”Sopimuksen syntyminen on ensimmäinen askel kansainvälisen yhteistyön käynnistymiseen työnantajan ja henkilöstön välillä. Selvää on, että kansallisella tasolla, sekä Suomen että Ruotsin sisällä, yhteistyö jatkuu erikseen sovituilla foorumeilla ja sovituilla tavoilla", Matero sanoo.

Yritysneuvoston ensimmäinen kokous pidetään 3. – 4.12.2018.

L&T on kiinteistö- ja ympäristöpalveluja tarjoava pörssiyhtiö, joka työllistää noin 8700 henkilöä.

EU-direktiiviin perustuvaa EWC-toimintaa määrittää Suomessa laki yhteistoiminnasta suomalaisissa ja yhteisönlaajuisissa yritysryhmissä.
EWC (European Works Council) pitää perustaa, jos yrityksellä on vähintään 1000 työntekijää EU-alueella ja 150 työntekijää vähintään kahdessa EU- tai ETA-maassa. Yritysneuvosto koostuu henkilöstön edustajista, jotka on valittu kaikista niistä EU/ETA-maista, joissa yrityksellä on työntekijöitä
.

 

 

 

 

Uusimmat

Suosituimmat