Artikkeli - 14.11.2017 klo 09.04
Työtaistelu

Keski-ikäiset suhtautuvat suopeimmin lakkoon

Helsingin Senaatintorilla järjestettiin suurmielenosoitus yleislakon aikaan vuonna 1956. Kuva: Lehtikuva

Helsingin Senaatintorilla järjestettiin suurmielenosoitus yleislakon aikaan vuonna 1956. Kuva: Lehtikuva

Kansasta reilu puolet pitää työsopimusneuvotteluiden aikaisia työtaisteluita oikeutettuina, kertoo PAMin tutkimus.

Lakkoiluun suhtautuvat kaikkein suopeimmin 35–49-vuotiaat suomalaiset. Tätä vanhempien ja alle 24-vuotiaiden suhtautuminen lakkoiluun on kaikkein negatiivisinta. Kaiken kaikkiaan TES-neuvottelujen aikaisia työtaisteluja piti PAMin tutkimuksen mukaan oikeutettuina 55 prosenttia kansasta.

”Enemmistö suomalaisista hyväksyy siis työtaistelut”, sanoo PAMin tutkimuspäällikkö Antti Veirto.

Jos vastaajista poistetaan opiskelijat, koululaiset, kotona olevat vanhemmat ja eläkeläiset, nuorten suhtautuminen lakkoihin ei juuri erotu 35–49-vuotiaista. Veirto selittää tuloksia ikärakenteella ja kokemuksella työelämästä.

”Monet nuoret eivät ole kokeneet lakkoa eivätkä välttämättä tiedä, että ne ovat sopimuksettomassa tilassa täysin laillisia”, hän pohtii.

Myös median suhtautuminen vaikuttaa mielipiteisiin työtaisteluista. Veirto miettii nykyelämän olevan sen verran kiireistä ja stressaavaa, että ihmiset näkevät lakkoilun vain harmistuksen aiheuttajana, eivätkä mieti asioiden syvempiä merkityksiä.

”Lakkojen aikaan nousevat etualalle gallupit, joissa kysytään, haittaako lakko. Kysyisivät mieluummin, sopiiko sinulle palkkasi leikkaaminen."

Yleisesti ottaen kyselytutkimuksessa nousi esiin vastaajien luottamus ammattiliittoihin. Veirton mukaan se näkyy myös suomalaisten korkeassa järjestäytymisasteessa.

”Ihmisten silmille voidaan retorisesti lasketella ties mitä suhdannesumuja ja muita tähtipölyjä. Kuitenkin arkikokemus kertoo siitä, mitkä rakenteet luovat muuttuvassa ympäristössä turvaa.”

PAM kysyi kansalaisten mielipiteitä liitolle tärkeistä teemoista. Haastateltuja oli 1 069, joista 512 työelämässä ja 557 sen ulkopuolella. Aineisto edustaa 15–74 -vuotiasta väestöä.

 

 

Teksti: Lotta Jokinen

 

Uusimmat

Suosituimmat